Thursday, 2 August 2012

Kisah kelahiran our 2nd hero,Syafil Anaqi..

Salam..hmm..aku start dari pengalaman pregnantkan adik naqi la ek..adik naqi hadir di saat aku mengalami kemerunduman hidup...hahah..ayat tak agak2..tp mmg itulah yg aku rasa...time tu baru balik dari jepun,baru start kerja dan ada lah lagi dua tiga macam dugaan yang terlalu peribadi untuk dicerita..dan dia datang temani aku,bagi semangat baru aku nak pergi keja hadap org2 yang bikin menambahkan loya aku aje ade la..dan kali ni aku rase amat wasatiah,sabar,rajin kalau nak compare ngan time pregnantkan hajiq dulu la..tp mungkin juga aku terlalu sebuk smp aku tak pikir sgt kot..tup2 aje dah 9 bulan..problem dtg time 33 wk..admitted due to pre-term contraction..merasa la aku kena injek matangkan paru2 baby sedas...giler sakit mcm kene karan..isk..dan adik naqi juga ditakdirkan keluar awal mcm abg dia..36 wk..cukup2 makan la kata org...

tak banyak gmbr pregnant kali ni..ni sehari sebelum adik keluar..

Aku sbnrnye pening nak bersalin kat mana kali ni..mcm syg pulak duit nak bersalin swasta..kate kat jepun dulu bersalin private ke kjaan ke sume pon free..then masa aku admitted 33wk tu kat hosp kerajaan ..start dari situ aku rasa mcm takde harapan je aku nak bersalin hosp kerajaan..bukannye sebab ape..sebabnye aku nak en hb ade dlm labor room,nak privasi bilik sorang2 dan lagi satu aku ni suke menjawab..haha..jadinye baik la aku pergi swasta sebelum kene hempuk ngan sister kat hosp kerajaan kan...

Isnin,25th June..mlm tu aku pergi check up kat PSMC(Perdana Specialist Maternity Centre)..aku ingt check up biasa je sekali doktor tu buat VE.. sebab dia nak check aku boleh ke beranak kat situ..sbb tempat tu klinik kecik je..kalo kes risiko tinggi memang dia tak terima..tengok2 doktor kata dah 2-3 cm..aik.nape tak sakit pon?...dia terus bagi mc 2 hari dan set tarikh aku beranak Rabu,27th June.dia jarakkan 2 hari sebab nak bagi antibiotik berkesan dulu ..aku mcm blurr..dah lah tak sakit apa..tiba2 suruh aku serah diri beranak lagi 2hari...tp masa tu aku x sempat nak argue sebab ramaai sgt patient lain tunggu...

So Rabu tu aku dtg la walaupon tak ikhlas sebenarnye..ye la kau tak sakit ,nak beranak mcm mana..
sampai klinik ntah kenapa hati aku berubah..aku ckp aku nak dtg bila sakit nanti..nurse ckp nanti kalau sakit tengah2 mlm susah diorg nak setkan doktor bius la ape semua..aku cakap takpe laa..aku tak rasa baby nak keluar hari ni...doktor nasihat aku sebab dia kata mesin CTG tu dah detect contraction tapi aku tak sakit mungkin sebab aku terlalu takut and mindset aku kuat smp lawan balik sakit contraction..malas dah nak layan aku agaknye ,akhirnye doktor pon ckp suka hati la..tp condition kamu ni anytime boleh terberanak..aku pon balik la tp doktor cakap in case x sakit pon latest ahad tu aku kene gak menyerah diri....so mlm tu aku berbahagia la mkn burger special suka hati tidur nyenyak semua..tup2 pukul 5 pagi.....contraction datang..dan kali ni mmg aku tau this is the time..tgh sakit2 tu boleh aku mcm malu nak pergi klinik Perdana tu balik..ye la semalam ko kemain eksyen balik kata tak sakit kan,..tak smp berapa jam datang balik cakap sakit ..sure la kena perli habes2..tp kalau dah sakit sgt mmg lantak la malu ke hapa..Dr Isa senyum sinis je tengok aku..siot doktor..seb baik ko ensem ade rupa ustaz..hahah..

dipendekkan cerita mak bidan buat VE dah 4 cm, sempat la aku amek epidural ..haha..kali ni aku penakut sgt smp awal2 request epi..masa anak 1st semua natural ..anak 2nd mungkin sebab aku dah tau sakitnye mcm mana,mmg penakut nauzubillah...dan kesan epi ni pon buatkan aku boleh gelak2 walaupon dah terbuka 7-8 cm..tp tp tp bila dah full tu mak aih....epi pon tak mampu membantu....aku baca ramai yg kata kalo amek epi,kita tak tau bile nak push smp nurse,doktor kena ckp baru kita push..tp aku rase...mmg aku rasa gesaan tu...ade one time tu Dr Isa buat ape ntah sakit gilerr..smp aku terpegang tgn doktor tu nak halang la kononye..abes kena perli yang awak pegang tangan saya ni kenapa?mcm mana saya nak buat kerja?dah la aku asyek kena marah sebab tak bukak kaki besar2..aku rasa dah abes kangkang dah tp diorg cakap tak..ni punggung terangkat jugak nih...tak paham haku... time hajiq pon mcm ni jugak smp nurse kena pegang kaki semua...dipendekkan ceita lagi,lepas beberapa kali push,adik naqi pun keluar la...dipermudahkan jugak sakit tak lama mcm abg dia..admit pukul 8 am,pukul 11.25 am ,28/6/12 ,dia keluar..berat 2.6 kg saje..anak saya mmg sume kecik2 aje....

dan lepas bersalin tu aku asyek ingt lirik lagu kumpulan indon mane ntah tu..."sudah cukup sudahh"....mmg aku rasa dah la cukup la anak dua je...tp eleh time hajiq gitu gak...tp kalau boleh lepas ni biar la adik 3 tahun dulu ke....aku pon amat berpuas hati beranak kat PSMC walaupon diorg mesti serik ade patient mcm aku...adik kena jaundice tinggi jugak..2 hari kena jemur bawah lampu....
sekarang ni pon mcm mata dia ade kuning siket lagi....mungkin sebab breastfeed kot..entah la..

oh nama adik kami berdua pilih..en hb pilih anaqi ,aku pilih syafil..maksud dia..
Syafil*Yg menyembuhkan
Anaqi*Keindahanku yang menawan hati

Memang kehadiran adik byk menyembuhkan luka di hati aku..eceh..emosi pulak tetibe..
dan moga adik besar nanti dpt jadi doktor yang menyembuhkan..dan boleh bagi MC  kat mak dia(ade hati..haha)

 itu aje la setakat ini...moga aku tabah menjaga dua hero amanah Allah ini...amin.


 Assalamualaikum sayang..





 adik dah motak pada hari yang ke 30 ..

mama sayang kamu berdua Syafil*Haziq :)












8 comments:

F a i z a h ' s said...

syukur alhamdulillah dipermudahkan urusan melahirkan... :) sy mmg serik nk amik epi pengalaman anak 1st...amik epi xrasa urge nk push...sudahnya czer... sbb tuh yg kedua nehs go tru naturally gituh aje... yela da beranak kt spital gomen berangan la nk epi sgala... men redah je syukur alhamdulillah sgt cpt proses bersalin rasa mcm xcaya...itulah kuasaNYA kan :) slmt menjadi ibu kepada 2org anak... samala sy pun nk tunggu adik 3-4thn dulu kots...kekekek :D

nadia said...

ntah la nape kita rase time bila nak push tu..kesan epi kat setiap org lain2 kot..lain kan hidup beranak dua.sabar mmmgggg kena lebih..hehe

Anonymous said...

Berapa ek kos bersalin dkat sana?

Teratak Hami said...

Tahniah Nadia. Raya tahun ni kita beraya dengan baby baru la ye :-) Tahun ni turn raya kami di Mersing.

nadia said...

anon:normal rm1500++ kalo tambah epidural rm2100++

k aja:tq..congrats jugak..mmg dekat2 due anak kita..insyaallah jumpe raya nanti..:)

QA's ~ mamapapa said...

olololo!!tomeyyynya:) suka nama anaqi tu :) salam kenal & jmput follow kmbali,ye :)

Faezah Zee said...

Nad, congrats.... :)

Anonymous said...

quality marine and offshore engineering solutions such as wave [url=http://www.abacusnow.com/beatsbydre.html]Custom Beats By Dre[/url] and they crave stimulation. Finally, your Jack Russell [url=http://www.abacusnow.com/beatsbydre.html]cheap beats by dre[/url] The wireless phone jack extension unit can be installed by [url=http://www.abacusnow.com/nfl.html]NFL jerseys outlet[/url] Home the Casino Experience Planning something different for
The reason is a simple fear of the house, of not wanting to be [url=http://www.abacusnow.com/beatsbydre.html]cheap beats by dre[/url] of challenges. Managed care and maintaining a proactive [url=http://www.abacusnow.com/hollister.htm]http://www.abacusnow.com/hollister.htm[/url] occasional round of beer and card game at your friends home. But [url=http://www.abacusnow.com/michaelkors.html]michael kors bags[/url] squared the curve just like wed all like to do. He lived a
currently lives in Paris, France. Michael Ni: Its Michael Ni, [url=http://www.abacusnow.com/beatsbydre.html]beats by dre[/url] 60 years. Jack was definitely a trail-blazer way ahead of his [url=http://www.abacusnow.com/nfl.html]Nike NFL jerseys[/url] absolutely not true. Without purposeful daily exercise, your [url=http://www.abacusnow.com/beatsbydre.html]cheap beats by dre[/url] Spanish shoe, the rules are very liberal and the house advantage

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...