Monday, 30 August 2010

BCG jab..

2 hari ni berendam air mata je tgk 24 jikan terebi..(telethon 24 hour television)..dia cam artis2 buat charity project pasal welfare,environment ..byk la tunjuk dokumentari pasal OKU yg challenge sumthin yg x pernah dibuat org,pesakit cancer tenat yg tinggalkan video letter utk anak dia if dia mati...artis g lari marathon 24 jam bla bla.bila tgk cerita2 pasal org kurang bernasib baik ni terus rasa insaf...ye la kadang2 kita ni asyek tgk org yg lebih atas,org yg lebih senang..tu yg selalu rasa tak bersyukur apa yg ada..tapi bila kita ubah,pandang bawah pulak memang terasa 平凡が一番、健康が一番だね。。(ordinary ,health is number one!)...nikmat sihat tu besarr sgt sebenarnya...subhanallah...

okeh..habes tazkirah...

jumaat lps mcm yg dirancangkan,bwk la hajiq g amek BCG..kat sini dah lps 3 bulan baru dia bagi BCG..kat msia baru lahir terus bagi kan?pastu kat sini jarum dia pelik siket..aku pon 1st time tgk..dia cam jarum kecik2 byk2...pastu dia sapu ubat dulu,baru cucuk jarum...sensei tu kata motif dia sebab nak kurangkan parut injection/kudis tu nanti...ntah la haku pon tak paham ...

tapi kali ni...aisey..hajiq ngamuk la pulak..sebab sejam baru sampai turn dia..dia pon dah lapar/rimas gila..belum kena injek ,dah nanges hebat..apetah lagi bila dah kene injek kan...ni some of the pic,video yg sempat amek...mak dia terlebey rajen pulak upload..tp warning...lower your speaker volume ..kang terkejut dgr hajiq jerit haku tak jamin......

ibu saya memang suke purple tp baju baby susah nak jumpe kaler purple..bila jumpa die tak lepaskan peluang,saya la jd mangsa...comel kan?

ni video sebelum injek..dia memang suka buat aksi over excited mengayuh laju2 tuh(mana2 baby pon suka kot)..kemain kuat kaki sampai keletak keletuk stroller tu dihentaknya...aku yg risau tak sakit ke kaki budak ni....




wajah mohon simpati mintak pertolongan ibu sejenak sebelum diinjek..sori jiq,i can't help u!..hajiq kan kuat,ibu tau tu...



kesian pon ade..lawak pon ade..sebab dia gaya bukan nanges sakit..gaya jerit marah kat doktor tuh..garang tak garang anak haku..aisey...

kesan lepas injek..nampak lubang kecik2 byk2 tu?tp ni belum kering lagi..karang dia dah berparut/membengkak siket nanti ntah camne la rupenya agaknye..


.seperti biasa,mak bapak hajiq dpt upah berbuka puasa kat luar ..eheh..sebulan tak makan sushi boleh menggelupur kami..eceh..ayat lupa daratan....hajiq lepak kena injek je terus liuk lentok....dapatla kami makan dgn aman....=)


oh ya..selamat menyambut hari merdeka Msia!apekan daya aku kat tanah penjajah pulak..tp hati tetappp,tetapp di Msia...

Thursday, 26 August 2010

ke mana tumpahnya kuah...

salam jumaat.....xde idea nak citer ape hari ni...meh cite pasal hajiq la.hajiq kan makin lama mata dia makin besar,makin bulat..suka betul makcik2 jepun kat mata dia..jeles la tuh sebab diorg kene buat plastik surgery bagai nak besarkan mata ...and aku rasa ramai org kata muka dia mcm aku sebab mata lah agaknye..pastu kalo amek gmbr sure die lagi bulatkan mata...sebijik mcm aku..ntah nape x leh nak kontrol la..everytime bergambar,sure terbulat +muka terperanjat jugak..tp lama2 aku malu mata aku asyek terbeliak,aku pon sengaja kecikkan mata time bergambar smp gambar asyek x jadi je sebab mata aku tertutup pulak..hampeh..

ini gambar mata hajiq 3 version..tapi yg selalu nye versi terbeliak tu la yang die buat...haiya....

versi mata terbeliak,muka terperanjat..(ini x cukup horror ..byk lagi yg cuak weh kalo tgk lama2..hehe)

versi normal dan rileks..(tp still bulat jugak..)

versi mata kuyu yg paling encem di mata aku..

jangan la jiq,jgn la ikut ibu mata terbeliak2..camne nak jadi model mata terbeliak2 camtu..abes semua org takut tgk hajiq nanti...dr kecik ni kite kena prektis control kebesaran mata..wokeh?bak kata pepatah,meluntur buluh biar dr rebungnya..(aku ni dah x de menda lain ke nak ajar anak agaknye?)

lagi satu..bila rambut nak tumbuh jiq?ibu x sabar ni nak tgk rambut stret ke kerinting halus macam Tok Ghani..heheh..

oh..ptg ni babah cuti nak bwk hajiq amek BCG...mcm cuak je jarum BCG kat jepun ni ..jgn nanges bagi gegar satu hospital okeh!nanti dah sudah nanti kite pow babah beli baju byk2 ok..Sett!!

njoy weekends everyone!mesti org2 msia balik kg berbuka ngan family,dok buat persiapan raya mode sekarang kan......bestnyaaaaaaaaa...

Wednesday, 25 August 2010

beraya awal la pulak..

sudah2 la mood sedih semalam...pokok pangkalnya redha..walaupon hati di dalam hancur remuk tak siapa yg tahu...lagi2 kalo tgk muka budak motak tu..bercampur haduk segala perasaan...tp sudah la tu..sudah la..pengalaman,kesilapan kali ni simpan elok2 dlm hati bagi jgn berulang lagi ..

found this poem kat one of the site..credit to the author..


A Baby's Skies

Would you know the baby's skies?
Baby's skies are mother's eyes
Mother's eyes and smile together
Make the baby's pleasant weather.

Mother, keep your eyes from tears
Keep your heart from foolish fears
Keep your lips from dull complaining
Lest the baby think it's raining.



jadi,x boleh sedih dan muram lama-lama..nanti hajiq ingat cuaca asyek mendung dan hujan saje...sian dia kan?

sebenarnya jumaat lps mak,angah dah poskan supplement shaklee aku beli online..+ longan kering..saja nak try tgk testimoni semua org ckp berkesan..aku dah consume 5 hari dah pon tp nmpknye dr segi kuantiti belum ade perubahan..tp mmg susu mcm lebih pekat n kuning...tp itu la..sikit sgt jumlahnye....udah la jenuh kena minum air 3 liter..kembung perut dibuatnye...mungkin aku berharap sgt dpt nampak kesan serta merta kot,itu yg sadisnye lain macam..mungkin lambat siket kesannye kot..badan aku byk sgt toksid agaknye..takpe la..yg penting aku tahu aku dah usaha setakat yg mampu...cukup la utk buang sekelumit rasa bersalah dlm hati..


aku ni skrg terapi kalo stress memasak je laa..ye la,masa masak cam otak tak pikir ape..hilangla siket gundah gulana...nak sambung jahit baju raya yg ntah bila nak siap tu boleh makin stress aku..tunggu weekends lah itu..

jadi bila mood masak dtg hamek ko..masak juadah raya pulak dah..puasa baru sekerat..kuah lodeh,rendang ayam,sambal kacang,nasi impit...puas hati aku!!karipap pon buat jugak..dah la buka 2 org aje,tp dah rupa mcm 10 org makan...adeh...inilah akibat mengikut perasaan..alamatnye sampai abes lauk ni semua la kita buka,sahur menda yg sama ye yang..tp yg buat mood baik siket ialah bila tanya en.hb..sedap tak ?dia jawab 完璧!!(perfect!!)..oh bagi aku それ以上ほめ言葉ない!1st time tuh..biasanya ok aje jwpn dia..maknenya x berapa nak sedap la..paling tinggi pon sedap je la dia jawab..u made my day la!(walaupon agaknye die takut kot nak ckp x sedap tgk muka aku monyok semacam..hahah)


pastu MIL anta parcel raya pulak...ada homemade 7 jenis kerepek ngan tart nenas gulung...abes dah pon 2 bekas selamat masuk perut..hampeh..silap2 mmg habes semua sebelum raya kot..tapi dlm byk2 tu kerepek bayam mmg yg terbaikkk la!berebut aku makan ngan en.hb depan tv..balik msia kang harus aku menuntut camne nak buat..


kerepek bayam feveret..

p/s:sesi jejak kasih sekejap..
kawanku,fahrol fadzlyn..ko baca tak ini blog?
mana weh ko menghilang..FB pon tetibe xde dah ..ramai bebudak cari ko nih...
dah la aku ade termimpi ko hari tu...rindu gamaknye...
ape2 pon if u are reading this,do keep in touch okeh..ko bz kot kan..asalkan ko sehat,happy selalu sudah la..

merundum........

susu merundum..mood merundum..

haih..malas sbnrnye aku nak tulis details...sebab sedih sgt kalau nak cerita semua..rasa ralat 2 sgt walaupon dr awal lagi aku dah cuba ignore dan memujuk diri x mau taksub sgt. ..

why la why susah sangat?
nape org lain boleh,nape aku x mampu?kenape?kenape?

i tried everything possible..tapi kenapa masih x berubah..malah getting worse...

and membaca blog org yg stoknye melimpah keluar fridge is not helping at all........

aku baca2 forum,betul ke xde istilah susu tak cukup or susu siket?betul ke?

tp kenapa itu je yg selalu aku rasa...

paham x perasaan nak baling je pump tu ke dinding?

sudah la aku dah ralat tak mampu nak exclusive since hari pertama he was born lagi.....tapi yg sikit ni pon jgn lah kering lagi ya Allah....dia kecik lagi...kecik sgt lagi.........kalau x mampu pon nak hilangkan dahaga dia,at least dpt supply antibodi pun aku dah bersyukur sgt........


sabar,sabar...........SABAR!cuba sabar lebih siket nadia,cuba!

Tuesday, 24 August 2010

photoshoot sendirian berhad..

lama betul aku tangguh story obon yasumi(summer hols) hari tuh...takde la g mana pon kan..dah kata pon panas yg amat...ramai weh org jepun mati 熱中症(heat stroke)..nmpk sgt panas tahun ni agak melampau...tp takkan la nak dok berkepam kat umah dlm air cond spjg masa kan..not good...so,bwk la hajiq meninjau dunia luar...actually dah lama nak amek gambar hajiq ala2 outdoor photoshoot since dia dah besar siket ni kan..kalo masa baby sgt bwk pon x guna..sure dia x bukak mata silau kan...lagipon x byk gambar ngan hajiq yg proper pakai tudung semua..byk gmbr cekci dlm umah aje...so one day ni x berapa nak panas,ktrg g la taman ngan sungai area2 toyota nih...taman tu bosan la jugak tapi bestt sebab ade rumput carpet chantek..sesuaaaiii la buat background..


best betul rendam2 kaki dlm sungai tuh..cetek je..byk budak2 je pon yg mandi...jgn renung lama2 gmbr muka aku besar gedabak tuh kalo x mau nightmare tdo mlm kang...fail la nak amek gmbr bertiga..


sebenarnye ade agenda lain g sungai nih..nak g cari batu sungai utk bertungku..hampeh3x..anak dah 3 bulan baru nak bertungku kan..en.ijam nih la..berbuih dah dulu masa pregnant aku suruh cari batu sungai..1001 alasan dia..haa hamek hajiq kuar awal sebulan..dah kelam kabut gitu xde maknanye baru nak cari batu kan..dah aku ngelat bertungku sekarang baru la nak insaf tgk perut mcm ade adik kembar hajiq tertinggal dlm tu x sempat nak kuar sekali..*nanges*......dah alang2 tu kan,terus bwk balik 3 ketul..tamak haloba..rasa nak letak tiga2 ketul atas perut bagi kempis terus...*melampau*..merasa la aku anak dah 3 bulan baru nak berpantang...isk..



oh lately terasa ramai org pregnant,bersalin kan..congrats dart n syaz..wah2 ibu muda ...terasa2 tempias ke'shiawase'an ....enjoy pregnancyhood!walaupon sure la x senang duduk 9 bulan tu kan..hehe...teringat2 dulu hari2 tgk cermin bila la perut nak besar,bila la baby nak gerak..tiap2 hari tanya en.hb baby ok ke ?baby ok ke?smp dia malas nak layan...tp seriously RINDU saat2 itu...

Haziq Naufal kesayangan ibu;

Ibu loved having you inside of me..
but Ibu was really,really,really happy when you are finally here...


dewadewa...

Sunday, 22 August 2010

kecik2 dah tunjuk bakat...

ptg jumaat lps bwk hajiq g injek 2nd dose hepatitis B ngan 1st dose DPT(ape ntah nama penuhnya ..yg triple tuh)..kali ni Hajiq nanges agak hebat la jugak..logik la kena cucuk berturut2 dua belah lengan kan..maunye x sentap dia...tp naseb baik kejap je dah berenti nangesnye..dan alhamdulillah xde demam2 so far....next week kena jab BCG ngan polio pulak..jenuh la doktor jepun ni terkejar2 nak follow schedule imunisasi malaysia..

ni aksi2 dia sebelum diinjek..masa injek aku amek video je..tp kemalasan nak upload..


tgk la tuh mata dia..kemain usha nurse sambil senyum senget...kecik2 dah tjk bakat terpendam ye?*pengsan*

aksi superman muka toye..

ni pulak tjk bakat dok berlakon uwek2 gaya nak muntah..ntah napa suka sgt die dok uwek2 kuat gile..buat org gabra je..tp x muntah pon...kenan aku dok ngada2 uwek2 nak mintak simpati babah dia masa pregnant ke?hehe..

sian tgn kena label..mcm nak kena ape je...

sejenak sebelum diinjek..

alang2 dah keluar tu,en.hb pon ajak ke jusco berbuka..1st time berbuka kat luar puasa kali ni.....tp ntah nape x best la..buka kat umah jugak best.......(dlm erti kata lain,aku masak jugak yg best..muahahaha)

muka pasrah tunggu waktu berbuka lagi 10 min..air dah sampai depan mata..fuh..tergugat iman..

nyamnyamnyam..


Thursday, 19 August 2010

cerita semalam..

mcm dah lama je tak tayang gmbr food dlm blog nih rasenye...nak masak pon terkejar-kejar ..kejap2 jenguk budak motak tuh.. apetah lagi nak ambek gambar...tapi sebab smlm special siket,aku amek la jugak gambar menu yg x berapa nak special tuh...

cuma buat blueberry baked cheese cake ngan chicken chop,roasted potatoes,肉アスパラ巻き(asparagus balut ngan daging)..nak buat coleslaw kobis takde pulak...tambah ngan kurma,buah peach,air..itu la menu berbuka semalam...jadi la utk makan berdua..yg penting hasil tgn sendiri ..sedap tak sedap belakang kira..huhu..kek tu ade lagi 3/4 dlm fridge tu..terliur2 pulak aku tgk gmbr nih...cis..kang buka nanti ade yg abes sebijik kek ni kang.......sape lapar jgn tenung skrin lama2 ye...



hadiah?tak de maknenya nak surprise2 ..sekang ni aku dia main tanye je ape aku nak..aku pon jwb straight forward jek..malas dah nak bagi hint2..selindung2 kang nanti bukannye die paham pon ..haih..suami oh suami..bila die tanye,aku yg berhemah ni jwb la nak revitalift eye contours roll-on ni aje la..dah mata aku serupa panda dah asyek berjaga mlm,2-3 jam sekali bangun..tu yg rasa penat sgt mata..line hitam bwh mata tu pon dah kemain menonjol..so ,tgk kat iklan nmpk cam best je mende nih..hari tu dah cari kat drug store tp punye la famous smp abes stok..en.hb cari kat jusco baru jumpa..mende ni takyah sapu2 krim sendiri..golek2 je cam massage keliling mata tuh pakai roll-on ni..dlm tu ade lotion( 15 ml )je tp hujung dia tu metallic ball..rasa sejuk je lepas pakai..mintak2 berkesan la...




Hajiq pon of kos la dpt hadiah..beli online aje..kebetulan semalam br sampai..Bumbo baby sitter..eh eh.org yg anniversary hadiah dia yg lebeh2 ek..tak rasmikan pon lagi..nanti aku try dudukkan dia tgk camne..hari tu try kat babies r us mcm okeh je nampak...tp kene monitor jugak la sebab kepala dia masih terhoyong-hayang...



karang kalo amek gmbr boss kecik ni duduk kerusi boss buntut gajah dia ni kang aku upload la ek...

Wednesday, 18 August 2010

bertiga,tiga bulan,tiga tahun...

aish..hati masih suam2 kuku panasnye..tangan masih berbalut(tp dah tak sakit sgt)..terpaksa la pulak buat entry romantik..takpe..saya cuba sedaya upaya..lama mana la pon la boley hangin kat suami sendiri kan...

18/08/07-18/08/10

sedar tak sedar,dah 3 tahun bergelar isteri...alhamdulillah...

tahun pertama:duduk asing2..aku blaja lagi,dia kerja tempat lain..
tahun kedua:duduk berdua..
tahun ketiga:alhamdulillah sudah bertiga..

tahun pertama:aku student lagi..
tahun kedua:aku seorg pekerja kilang jepun..
tahun ketiga:seorang suri rumah ,seorang ibu..

tetiba terasa sistematik la pulak hidup aku nih..haha...takkan la lepas2 ni nak kena beranak setaun sekali nak bagi tahun keempat,hidup berempat..tahun kelima hidup berlima..

sudah tak nak mengarut dah pagi2 nih..

Selamat hidup ber3..Happy 3 months Hajiq..dan Happy anniversary yg ke 3!
eh eh..byk pulak nombor tiga...
semoga jodoh kita berkekalan hingga ke akhir hayat..amin...

macam lama jek kan bunyi 3 tahun tuh..tp aku tak rasa lama sebab mungkin tempoh perkenalan sebelum kahwin tu singkat..x sampai sebulan kenal,kapel..setahun kapel,kahwin dah...ni semua gara2 aku kena mandrem dia masak sedap2 smp aku jadi bulat...terbalik la pulak kan..tp tu dulu eh sebelum kawen punye cerita..sekang ni asyek2 aku yg masak..asyek2 aku..takde muka lain..isk..haha..

mengimbau kenangan lama..1st bday cake yg die buat..walaupon comot,aku tetap terharu...

sampai satu dulang sate dia bagi,mane taknye aku kecundang......hahah..gila la senang nak ayat..x yah bagi gelang,rantai emas..bagi makanan sudah....

hadiah2 ke dinner romantik2 ke mcm takde je tahun ni...ni je la hadiah terbesar tahun ni..

budak yg suka makan tgn sendiri..kanibal hape?

*tgk la kalau baik hati,nanti aku test power buat cheese cake ngan chicken chop utk berbuka..kalau baik lah....

Monday, 16 August 2010

padah bergurau kasar...

pergh..agak bersawang blog nih..1st of all..salam ramadhan everyone.....semoga ramadhan kali ini lebih bermakna buat kita semua..insyaAllah..

ada sebab aku x update blog..satu sebab baru habes summer holiday..satu lagi tak tau aku nak cerita camna..cerita sedih ke kelakar.........hmm..bagi aku byk ke sedih la sbb kena kat aku..tp bagi org lain terutamanye en.suami lawak yg lebih kot............arghh...

mcm ni..pergelangan tgn ngan ibu jari aku dua2 belah mmg dah lama injured ..sejak hajiq 2-3 minggu lagi..mungkin sebab aku kekok dukung ,tampung Hajiq..mungkin sebab postur pegang Hajiq masa menyusukan x betul..mungkin sebab lenguh asyik mengepump..bukan la nak kata sebab jaga Hajiq,tgn aku sakit..tp mmg tangan aku lemah pon sejak azali..selalu kalau aku pusing2kan pergelangan tgn tu mesti bunyi keletak keletuk...tu yg bile over stress kat tgn terus la injured..
aku dah jumpa doktor pon masa check up sebulan hari tuh..tp doktor xray xde retak ke patah..so die just bagi ubat sapu yg langsung x berkesan..and suruh aku jgn buat kerja2 berat...lama2 bile aku buat bodoh aje ,cam dah ok la walaupon x baik sepenuhnya..

pastu kelmarin,ade srg pelakon dlm tv tu aku tak ingt die pernah berlakon cerita ape dulu..aku ni dah la jenis kalo tak ingt satu2 menda tu satu hari aku tak senang duduk..pastu en.hb dok cakap takkan la tak ingt..die berlagak dia tau la pastu saja gedik2 tak mau bgtau aku..siap gelak terkekek2 tgk aku pening dok ingt sapa minah tuh..aku pon panas la kan..(dah la cuaca memnag panas tiap hari rasa nak marah aje)..aku g la nak cubit dia..pastu die tindakan refleks tolak tgn kanan aku kuat giler........terus bunyi PRAkk......terduduk aku kat situ...sakit dia Ya Allah ........siket lagi nak smp thp sakit beranak(ni exaggerate la kan..aku dah lupe dah pon sakit beranak camne sakitnye..).dah la tangan dia tu besar,kuat,gagah..tak hengat2 nak tolak aku yg lemah nih..ewah....

dipendekkan cerita, ibu jari kanan aku pon dah ala-ala terkulai layu di tasik madu..............mmg mcm dah x berfungsi jadinye..terus la die bawak g 接骨院(orthopedic)..dah la muka tak bersalah,ala2 mcm nak tergelak tapi tahan ..dok ckp salah aku la sebab serang dia..kan dah kena daulat la bulan puasa dera suami...argh.......tensi betul aku...tp sebab sakit sangat tak mampu aku nak lawan...meleleh je la air mata..so,jumpe doktor..die tuam ngan ais,pastu dok urut2 tangan,belakang,bahu semua..siap die tekan belakang,pusingkan leher tu..prak2 bunyi tulang aku..itu la lepas beranak aku mane ade urut2 proper tuh..mana la nak cari mak bidan tukang urut kat sini..tu yg ala2 badan semua dah nak expired...pastu dia pegang2 jari aku..pejam mata konon2 cari urat mana yg salah la..tanpa warning,prak die sentap nye jari aku ..ape lagi......terjerit aku kat dlm klinik tuh..chiss betul....pastu die pon balut la tangan...sekang ni sebab dah berbalut keras semacam,kurang la siket sakit tuh..doctor tu ckp jgn bukak selama mana yg mampu..in case kalo kotor ke gatal2 ke,die suruh dtg klinik balut balik..

merasa la tangan berbalut..


tangan kiri pon kena jugak..tapi tak seteruk tgn kanan..

tp still ...susah gile aku nak dukung Hajiq..nak mandikan ape tah lagi..nak mengepam,nak basuh pinggan..nak potong2 ayam segala..nak makan..even nak ikat rambut sendiri pon payah.........senang citer apa2 kerja yg perlu guna ibu jari semuanye susah nak buat la...(taip blog png2 boleh pulak..dah kata menaip x guna ibu jari kan..nak gune mouse jek la payah..)..paling sian Hajiq la..die dah la nak berdukung je kerja...pastu pagi aku dah x leh nak mandikan dia..aku lap2 aje la.kang bapak die balik baru mandikan..haih........

time2 macam ni la aku rasa sayu betul hidup kat perantauan.bila susah2 mcm ni pon kene berdikari sendiri jugak..dah la keliling area aku ni takde org malaysia yg dekat2 ...kalo kat msia,susah2 mcm ni boleh la mintak tolong family ke hape ke tengok2 kan hajiq kejap..menda2 sakit mcm ni la paling aku takut..kalo aku sakit,sape nak jaga Hajiq..tp baik la aku yg sakit dr Hajiq atau en.hb yg sakit..itu lagi la parah..mintak2 cepat baik la..tak selesa aku nak buat kerja,nak tidur tangan kaku macam tuh..

itu je la..ni la padah bergurau kasar..menda kecik tak pasal2 jadi besar..(smp skrg aku tatau minah tu berlakon citer ape..rupa2nye en.hb pon tipu je berlagak die tau sebab sengaja nak hangin kan aku..isk).....GERAMNYA!!!..nanti la tunggu raya aku mintak maaf betul2..sekarang ni hati panasss lagi...huhu...

Sunday, 8 August 2010

3 months..

Hajiqku sayang;

Ibu loves all the tiny parts of you..those parts that i want to remember forever..
but Ibu also hopes you grow fast(but not too fast..),healthy dan sentiasa menjadi penyejuk hati ibu dan babah..


Happy 3 months old sayang!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...