Tuesday, 25 May 2010

Detik kelahiran dia..

bismillahirrahmanirrahim...
sedar x sedar sudah 19 hari umur Hajikku..cepat betul..muka dia pon makin hari makin lain aku tgk..kadang2 mcm x kenal anak sendiri..hahah..nih baru 19 hari,aku dah rindu muka dia masa baru lahir..apetah lagi kalo dah berbulan2 nanti..so,hari2 wajib amek gmbr!biar tak lupa muka anak sendiri..boley?

sementara dia masih aman nyenyak tdo tu baik aku cite pengalaman bersalin hari tu...fuh....kalo boley tamau ingt..mcm mimpi aje...tp kang makin tangguh makin lupa..awak tu bukannye muda lagi!baik aku tules utk kenangan di hari tua..

8 may 2010..mmg aku x sangka betol dia akan keluar tarikh ni..even b4 that 2 weeks aku kene masuk hosp sbb doc kata aku threatened premature labor..bila2 baby bley kuar..tp aku still x percaya..aku bajet doktor tu oogesa(lebih2)..jepun la katakan...aku percaya instict aku..dia akan kuar bila full term..dia akan kuar bila full term....hari2 aku yakinkan diri walaupon sbnrnye bila ingt2 balikk byk betul tanda yg aku dah hampir nak bersalin sbnrnye...satu,aku mmg dah x larat nak bgn..sampai en.hb kene beli tongkat utk aku..jgn gelak.ni cerita benar..mmg aku perlukan bantuan tongkat nak bgn sbb suami dah x mau layan aku nak berpaut kat dia..dua,2 hari sblm bersalin ade check up..and berat baby x naik langsong..so kawan2..kalo berat baby dah x naik tu siap2 kan la beg hospital..tiga,kaki tangan aku bengkak mcm .........macam ape ek?ikan buntal.....x nmpk dah urat2......empat;mlm sblm bersalin,beriya2 aku nak sundae choc mcD..naseb baik dilayan.....beruntung betol en.hb..aku mengidam setakat eskem mcD je..siket punya kacang!

mlm tu since adik ngan kakak ipar aku pon ada jugak..ktrg ramai2 main UNO..pastu aku gelak x hingat dunia bila akak ipar cam blurr2 x reti main,asyek kuarkan kad salah..diorg warning haih..gelak2 kang terbersalin kang.hahah..dan malam tu jugak buat pertama kalinya aku tdo lena gila smp pagi...langsong x de rasa nak terkucil 2,3 kali di tgh mlm atau sakit2 perut mcm biasa...pelik betol........sampai la aku terjaga pukul 6.45 pagi..pergi toilet..buang air mcm biasa...balik katil....POP....air meleleh ...mula2 siket pastu melambak2...panik x ingt.......terus kejut en.hb..tp die mula2 x percaya..siap ajak aku tdo balik.......hampeh betol....bila aku tjk baru die melompat bangun....haa tau kau melompat!terus la kejut adik,akak ipar ckp aku nak bersalin dah...tp dlm gaya lawak2..smp diorg pon mcm x percaya.....ape nih?semua x caya aku nak bersalin ni kenape.....chiss ...call hosp,diorg soh dtg terus...en.hb siap bersolek sikat2 rambut la hapa la mmg baran betul aku tgk...aku ni dah gelabah dok ckp srg2 ngan baby napa kuar awal?napa?napa?hari ni mama nak g ichigo gari(ladang strawberry)..nape tak tunggu dulu?

dah la..pjg lak drama...dipendekkan cerita,7.30 pagi smp hospital..check itu ini,seluk situ sini..nurse kata baru 1 cm..ooh..lama laa lagi nampaknya ni(dlm hati aku)..then terus masuk bilik yg utk menahan contraction tuh...tukar baju hospital,masuk antibiotik,breakfast..then nurse psg CTG ke hapa ntah nama dia..masa ni contraction dah dtg..tp still mild leh gelak2 agi..en.hb dah teruja dok usya bilik tuh..besar,lawa...dia siap nak mandi la...nak balik umah amek camera besar la..hampeh boley dia lupa camera.....tp hasrat semua terkubur...x smp sejam..........sakit menggila hokey!aku tatau nak terangkan camne sakit dia...tp gigil2 satu badan menahan..mcm tulang belakang sume kena tarik2...dlm hati aku..aih takkan baru 2,3 cm dah sakit cam ni nih?kang 9,10 cm boley mati kot gini....aku soh en.hb baca yassin..dah x tahan ni....tp dia punye la malas atau lebih tepat lagi moden,dia on je bacaan yasin kat iphone tu..stat yassin ni la sakit mmg x leh tahan ..en.hb dah panik tgk aku..dia nak panggil nurse...tp aku ckp tamau..kang nurse dtg kene seluk agi..baru 2,3 cm jek ni..gile konfiden...tp bila sakit tu dtg balik,oh aku surrender...masa ni dah rasa nak meneran,nak membuang semua ada.....nurse dtg kelam kabut..dan makin kelam kabut lagi bila dia check rupanya bukaan aku dah penuh???whatt??dlm sejam jekkk?dia siap pegang2 bawah tu tahan sbb aku rasa dia dah nmpk kepala baby tp xde la dia bgtau aku..dia pon terkejut..aku ni lagi la terkejut..tp dlm hati lega..patut la sakit gila..dah bukak penuh rupanya.....ingtkan aku je yg exaggerate td...

terus nurse kelam kabut tel doktor la hape la..dan 9.30 pagi, terus aku disorong masuk labor room...part labor room ni la paling seriau aku nak ingt........en.hb ada rakam segala bunyi-bunyian time kat labor room ni la..bukan video,cuma pakai voice recorder kat hp tu...dan setiap kali aku dgr balik,air mata mesti meleleh.....gilak la.....kat labor room ni,mmg haku x ingt apa dah..nak meneran je keja.......nak mengeluarkan je ape yg ada dlm perut ni scpt mungkin...mmg betul la..sakit nak beranak mmg macam sakit perut keracunan makanan thp extreme..nak mengeluarkan isi perut secepat mungkin..tp isi dia besar gila tak nak keluar2......hahah....itu yg aku rasa la..org lain tatau la kan...tp problem nya....kaki aku la pulak......kaki aku dah la bengkak ngan lenguh gila ntah kenapa...asyek terjatuh2 dr palang tuh....so baby pon susah nak kuar sbb laluan sempit...abes nurse,doctor pegang kaki aku......oh lupa nak ckp masa tu nurse doctor ade 8 org kot semua..gila ramai...campur dokctor NICU lagi.......kot ingt2 balik mmg malu la..jumpe diorg kat corridor lps beranak tu pon mmg tunduk abes aku sbb malu..hahah...tp time tuh malu semua belakang kira.....berbalik kpd cerita,aku push dah betol tp sbb kaki aku x leh bukak luas so baby pon susah nak kuar..2,3 kali gak la aku meneran......konon x mau jerit..tp mmg x leh tahan laa..bila dgr balik jeritan aku dlm recorder tu mmg nak nanges sembunyi muka bwh tudung periuk......kalo xde en.hb,mmg rasa x mampu jek nak teruskan dah aku rasa....mmg pembantu yg baik la..siket2 kipas,siket2 bagi air..aku masa tu bukan takat tgn dia aku ramas..perut dia pon aku ramas...hahah..seres x perasan...dia gelak2 dok cerita balik..mmg aku menggapai jek ape yg leh dicapai......so doktor tgk aku cam dah yabai thp x bermaya jek..die pon terus naik atas katil..ato ikkai de dasu kara,ganbaroune!so bile contraction menggila tu dtg die pon tolong tolak dr atas perut aku..dan puas la aku meneran x hengat dunia..........dan tepat 10.24 pagi.......sluppp..........terasa ade mende kuar.........udah la kuar2 tu terus nangis menggila budak bertuah tu..dgn aku pon join nanges..ngan bapak dia pon join nanges...omg..en,hb nanges??bukan sng nak tgk..haih.........hilang terus sakit masa tuh........uri ntah kuar bila pon aku x perasan..dok tgk anak kene tepuk2 kena hapa ntah agi kat tepi tuh...then diorg bagi aku baby......letak atas dada aku terus diam..........masa tu mmg precious la......rasa mcm tiba2 penuh sgt kasih syng ngan sifat keibuan dlm diri......majik sungguh kuasa Tuhan....majik lagi bila en.hb azankan dia.....mmg syahdu la...

ingtkan baby dah kuar dah habes dah seksa..happy ending ni..tp blom agi.............part jahit menjahit blom setel........aku dok baca pengalaman org lain time jahit ni dah x rasa hape dah ......tapi napa aku sakit gila?doktor ni x bius ke hapa...mmg aku rasa la sebijik2..terus mengerang aku kat situ.....boleh x doktor tu panik smp tercucuk jarum kat tgn sendiri.......gila hapa..hahah.....terus dia bagi aku ubat tdo....x smp berapa saat..aku dah hilang ingatan dah..........bangun 2 jam kemudian x dak sapa dah dlm labor room tu..ade nurse srg jek..chiss..dah buat aku macam2,semua pakat tinggal aku ni pehal.....nurse,mana suami saya?oo..dia g balik umah amek barang,amek susu utk baby..sbb baby kan x leh minum susu formula jepun ..x halal...oooooo....ok2...sambung tdo balik........bajet ini semua mimpi ngeri la konon.......

so here goes my pengalaman bersalin..aku rasa aku boleh digolongkan sebhgn yg bertuah sbb dari ketuban pecah,x smp 3 jam baby dah keluar......x la aku berejam2 menahan sakit contraction...dan walaupon tanpa bantuan sbrg pain killer ke gas ke epidural ke hapa ke...aku berjaya melaluinya ........tp next time kalo bersalin kat msia..........pk 30,40 kali gak kot kalo x mau amik epi..hahah....so sapa2 yg sedang menunggu hari tu...jgn risau sgt!redah aje la..haha...dan x yah la susah2 nak prektis teknik pernafasan ke hape ke..trust me...smp saat tu hilang ke mana nye la teknik ko tuh......adeh...dr susah payah risau sakit bersalin camna nak hadapi,baik buat persediaan slps bersalin......camna nak bf baby,camna nak handle baby....aku silap di situ la ...sebuk sgt dok risau sakit bersalin..smp yg lepas bersalin nye persediaan ke laut...dan doa la byk2 mintak dipermudahkan...mmg hari2 aku doa yg itu......la ila ha illa anta subhanaka inna kuntu minazzolimin..amalkan hari2...insyaAllah..

dah aih..penat taip..ade budak kecik dah jeling2....nanti sambung cite kat NICU dan seterusnya..kalo rajen...heheh..so here a few of the 1st pics of Hajikku.. fresh from the oven..credit to en.hb yg tidak pengsan dan berjaya menjalankan tugas dgn baik..walaupon pakai camera hp je..still geram camna leh lupa camera besar...isk..









dewadewa....

7 comments:

Hidayah Shafiruz said...

yeah..itu dia pengalaman bersalin! mmg la tamo igt. Dayah siap nangis lagi ckp kt Doktor "sy xlarat..sy xlarat..". Bile igt2 balik mmg malu siot! mase tu tangan pit pon dah xcukup keras dh nk pegang, langsung rentap steel bar tepi katil tu je (seb baik xpatah!)..(",).

MaRyAMOhd said...

nak nangisnye bace.. TAKUT PLIS!

kew_chop said...

fuh fuhh seram sejuk aku baca. bertuah sgt ko kejap jek rasa sakit terus bersalin, tahun depan leh tambah la ni... hihi..
sangat kecik n comel bangat bibit.. err aku dah terbiasa panggil bibit sampai sembang ngan joe pun dok panggil anak ko bibit.. huhu..

chiput said...

alhamdulillah rezeki ko 3jam je sakit. aku yg 8jam dok menahan contraction (4jam yg betul2 sakit punye)pn nurse dh ckp kejap sbb anak first. hoho...8jam w/o segale mak nenek gas, epidural. hanya enchek hubby sebagai pelepas sakit. habis teruk enchek hb aku kerjekan smpi sesak2 nafas + luka2 lengan aku genggam.

aku ms pushing tu xsakit langsung. TAPI! part midwife pusing bdn bb tuuuuu...mak aiiiiii! rs koyak rabak tang bwh tu! aku pn rs sakit giler ms doc. jahit. mmg derang xbg bius langsung kt aku. ms tu skali lg enchek hb nye lengan jd mangse. hehe. sayang gilerrrr enchek cuamiku ittew!

pie_lord said...

hahaha....teringat my wife sebelum g hospital singgah g makan McD pukul 4 pagi....

tapi the moment baby kluar tu memang best la...cuma masa tu aku tak dapat pegang baby sebab baru je lepas kuarantin selama 2 minggu pasal H1N1...bergegar ofis kejap....

neway...nanti balik roger2 la kami ni...nak tengok bibit....ngeh ngeh ngeh.....

http://taufanemas.blogspot.com/

nadia said...

dayah:haha..agaknye sume pompuan pon mesti malu punye la kalo ingt2 balik..
mar:x yah la susah payah takut skng mar..enjoy dulu abes2 2nd trimester nih..
murni:ckp je la ko yg nak tmbh tahun dpn kan?hehe..dpt kodomo teate la katekan..hahah..aku pon still panggil dia bibit kadang2..senang sebut..
chiput:x beranak lagi ke?hehe..mmg kejam la jepun xde bagi bius ke hapa langsong...tp tu la..natural yg paling baik kot!good luck beb!insyaAllah kali ni ko sakit 4 jam je kot(nurse kata 2nd time selalu separuh je masa amek compare to 1st one)..
pit:tauke emas nmpk?bak sejongkol..hahah..tuhla...moment baby kuar ilang terus rasa sakit..pelik sungguh..

Liyana Safra Zaabar said...

kandou shita :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...