Wednesday, 30 June 2010

entry flashback...admitted for 2 weeks..

hari2 aku nak menules..tp setiap kali bukak blog buntu..byk sgt mende tertinggal..kalo nak cite yg sekang semuanye pasal Hajiq je la..ye la..idup aku kan dah tunggang langgang since april..tu yg blog pon tunggang langgang since april jugak..

mula2 ingt nak biar je berkubur semua citer tu..tp haipp..mane bleh...biar kang Hajiq dah bsr dia baca..die tau la susah payah aku nak lahirkan die ..eceh..sdngkan dlm kepala aku dah terbayang2 die buat muke 'dek' aje sambil ckp poyo la ibu nih.......isk2.. budak zmn skrg....

jadi hari ni aku decide nak buat entry flash back dgn erti kata lain nak mencari dan membetulkan balik punca ketungganglanggangan ? isi blog aku nih..

so..mari kita flash back saat aku kene admitted to hospital masa ngandungkan Hajiq 33wk..oh bg sapa yg tatau..aku kene admit sbb threatened premature labor..awal2 dah rase contraction..baby dah ke bwh sgt tunggu masa nak kuar jek..haiya ini budak..kalo nak citer semua panjang gile tuh..2 minggu wey...mau kematu dok terbaring lama2...so..aku tayang gmbr je la dan biarla gmbr menceritakan...

ini bilik aku ..E-407..share 4 org..mula2 dok private room tp suami i x mampu nak byr..terpaksa la pindah...

ni la rupa katil dan facilities..nak privacy,sila tutup tirai..

kena masuk drip ubat thn contraction ngan antibiotik hari2..ini la part paling seksa..sakit..x selesa..nurse x pandai cucuk,kena cucuk byk2 kali..tiap hari kene heret mesin tu ke sana sini..


kene buat non stress test monitor jantung baby and contraction hari2..kalo x ok,tambah dose ubat ..tgk tu graf tu kemain contraction..dlm sejam lebey 5-6 kali..mcm gaya nak beranak sungguh..

ubat yg byk berjasa dlm menahan Hajiq dr kuar awal..

nak mandi kene panggil nurse balut tgn dulu..

part paling benci..kalo darah dah start mengalir ikut saluran tuh sekali..scary..


antara menu di hospital..

so basically ,dlm 2 minggu tu hari2 kene masuk ubat..hari2 kene buat NST,hari2 nurse check jantung baby 2-3 jam sekali..hari2 nak mandi,nurse tlg balutkan tgn,tukarkan baju...oh stress aku...hari2 gerak byk siket,mesin 点滴 tu berbunyi..tengah2 malam pon bunyi..aish..hari2 x boleh tdo...hari2 en.hb dtg muka penat2 baru balik kerja........siannya dia..hari2 die mkn onigiri n sandwich...x pon abeskan dinner aku..hari2 aku nak muntah kene mkn sayur,ikan,susu......

aside from that,aku hanya terbaring sambil menunggu masa utk beranak..

seb baik aku bijak..bwk tuner tv dr rumah..kalo pakai tv hospital mahal tuh..kena beli prepaid card 1000 yen utk beberapa jam jek..kedekut betul..

muka sembab mata bengkak terlebey rehat...


gmbr Hajiq di hospital..muka masam jek kene dok hospital lama2..nak kuar kena thn dlm perut pulak..sian2..

degupan jantung itulah yg membuat aku dpt bertahan..oh aku rindu perut ini!


en hb buatkan karipap sbb aku ngidam ..abes satu tupperware aku telan...gile betul..

thank u staff Toyota Memorial Hospital..walaupon Hajiq kuar awal jugak..tp better than kalo die terus kuar masa 33 wk tu...dah la masa tu paru2 belum matang..makin lama kene tahan kat NICU pulak nanti...


dan lastly thank u Murase sensei..(bajet die baca je blog aku..hahah..)..walaupon aku ragu2 dan rasa nak memberontak je kena tahan ngan dia lama2 kat hospital..tp dia tetap hensem....muahahaha..


walaupon mula2 aku sadis gila nape la aku kena masuk hospital lama2..nape la Tuhan bagi aku dugaan camni..napa la org lain senang2 je mengandung beranak segala...tp bila aku pk2 balik..

byk sgt kebaikan sbnrnya aku kena masuk hospital ..contohnya...


*aku dpt mkn makanan berkhasiat hari2..dan kesannya heartburn hilang,berat badan pon dpt dikontrol..dan sejujurnya mmg aku kureng amek sayur ngan ikan sbb aku jenis memilih..tp bila dok hosp ni terpaksa la telan ikan,sayur,buah hari2..susu pon 2 kotak sehari...so berzat la siket bibit nanti...kalo dok umah konpem aku mkn ape yg aku nak makan je..


*sakit pinggang,tulang belakang segala hilang...maybe sbb postur tidur betul..bantal katil hospital pon best..nak bgn ke ape katil automatik tekan remote saje...

*nurse semua baik2 dan concern2 belaka..byk mende aku dpt tanya and blaja dr diorg...


*hari2 dpt monitor jantung bibit....bila rasa lain macam jek,terus doktor panggil nak scan,check..xde la aku nye risau melarat2...


*dpt dgr baby baru lahir dok nanges(melalak?) hari2...cuak tu mmg la cuak dok pk kalo anak aku yg nanges mampukah aku handle...adeh2..tp yappari masa tu tangisan bayi tu satu miracle la bagi aku...bibit lak mmg kemain betul la menendang2 kalo dgr bunyi baby nanges..excited terlebih budak bertuah ini la..haha...


*dpt tgk kesulitan ibu2 yg lain yg masalah,penyakitnya lagi teruk dr aku..yg bleeding nye la..songsang la..siap ade yg dah 3-4 bulan bermastautin kat hospital tuh..


*dpt pengalaman dok hospital jepun..utk ready mentally and physically for the real battle nanti..xde la aku cultural shock nanti...hahah..


*and dr pengalaman ,kesulitan mcm ni la..yes,our bonds are getting stronger....


babai toyota kinen byoin(memorial hospital)..wad E bilik 407...semoga kita tidak bertemu lagi..hahah....osewa ni narimashita!!


amek ko entry panjang gila....





4 comments:

mrs tEppEi said...

beshnya bace cerita bersalin org yg jaoh kt jepun nihh.. x rase panjang pon entry tue ^_^

rajin2 la update blog yer! suke nk bace ;)

kew_chop said...

tabah n bagusnya ko. tak tertahan air mata aku bila tgk gambar karipap tu. sedih sungguh nasib kita dirantauan kan. nasib baik hasben ko sgt baik, beruntung ko.
dan Alhamdulillah semua dah selamat. teringin benor aku nak pegi dokong hajiq. ntah bila dpt peluang.. muah2 kat hajiq untuk aku yea.

nadia said...

mrs teppei:insyaAllah..tq

murni:dah terpaksa murni...tp alhamdulillah la kuar jugak Hajiq dgn selamat..
nanti la bila2 ade rezeki aku g tokyo ke ko g nagoya ke insyaAllah bleh jumpa..

Anonymous said...

Yοur report ρrovides proven benefіcial to mуself.
It’s very helpful аnd you're clearly quite educated in this region. You possess opened up my personal face to numerous thoughts about this matter with interesting and reliable content material.

my weblog ... phentermine
Also visit my web-site : phentermine

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...