Friday, 18 December 2009

switch..

tibe2 terase desperately in need of kibun tenkan(change of air)...another 5 months ...susah nak cakap kejap ke lama...but one think for sure i need to use the time wisely...seriously...i wasted almost half a year doing nothin eventho b4 that byk gileeee list to do yg aku dok plan2 time bosan keje dulu....

i want to do somethin utk perbaiki diri....baik kata sbg seorg pekerja,anak,kawan,isteri atau ibu..but somehow bile nak start, buntu...mcm ade this huge wall in front of me...yg lps tuh terus rasa cam dr aku penat2 panjat baik aku lepak ,tgk tv,tdo.........huarghh...x nak selesa dgn hidup mcm ni jek smp bile2...bak kate cite desperate housewives...everyone need a reason to get up in the morning.......and maybe reason yg aku ade sekang tidak cukup........i need more than kejut dia,sediakan air panas,breakfast,babai die pegi keje.....

maybe i should join some classes..take more exams...tu yg dok hari2 survey ユーキャン(correspondence class)cari minat and 資格(qualifications) yg nak amek..tapi bile tgk yuran die..mak aih..........terberhenti agi di setakat itu niat ku ini...lps tu..tatau la kenape tibe2 satu mende yg aku rase teringin sgt nak buat is menjahit...rase nak beli mesin jahit...tp dulu mase kemahiran hidup kene blaja menjahit pon aku dah nak nanges kene ketuk ngan pn saerah...kang kalo terbiar mesin jahit tu x bersentuh nyesal pulak....ade sape2 tere jahit x?ajar la aku........

maybe aku patut balik msia...patutkah??
mampu ke nak balik dulu tanpa en.hb??
patut ke aku pujuk die benti keje and balik dgn aku??
die nmpk selesa dan suke dgn kerje die sekang..and he has his own goal...aku x nak die x dpt ape yg die nak semata2 sbb wagamama(selfishness) aku...
abes tu kalo balik pon..aku nak buat ape??somehow rase dr menganggur kat msia..baik menganggur kat jepun..boley?


jishin nai naaa....

haih..kejap nak kejap x nak..mane satu nih?maybe mak abah dtg nanti i should have some serious discussion with them and make up my mind...penat weh pk mende x abes2 ni...seksa jiwa raga............

ok..dah puas luah perasaan...maybe it just the hormones..aku pon dah tatau mane yg betul mana yg perasaan jek sekang nih..

selamat berweekend everyone..

5 comments:

chiput said...

nadia dear,

aku nk bg pendapat aku sikit. aku rs aku tau kenape ko byk pk, rs xpuas ati dgn life ko skang ni, rs xleh nk buat keputusan, etc. sbb utamanya ko pernah jd student+ade keiken kerja dkt jpn, which aku rs kedua2nya buat life ko bz. tambah plk, ms student dpt scholarship. ms kerja, ada duit sdr. bila ada duit sndr, semua kita nk kita bole dpt even bende tu bende ngarut n kalo xde pn xpe. so, bile ko jd fulltime housewife, even hidup ko yoyuu, ko still rs xpuas sbb xde duit sndr. aku phm sgt2 keadaan ko yg seboleh2nye xmo susahkan en. hb, kuar blanje byk2 utk kehendak kite yg. aku phm jgk kdg2 kite rs nakkkkkkkkkkkkkkk sgt2 blanje en.hb yg dh penat lelah keje utk bg mkn kt kite. tp, kite sndr xde duit. aku phm jgk kalo bole kite nakkkkkkk sgt improve dr kite tambah ape2 shikaku, tp kalo bole nk blajar gune duit sndr. sbb bende2 tu sume aku rs jgk.

aku pernah masuk speech contest semata2 nk dpt duit utk blanje en.hb mkn sushi mahal, aku pernah g kouryuukai sbb nk kumpul duit utk beli bhn2 buat kek utk besday en.hb, g jln2, etc. padahal bukannye en. hbku ittew xbg duit. xmntk pn bg,kalo mntk berlebih2 plk dibgnye. tp, sbb aku rs xpuas slagi duit tu bkn hasil usaha aku.

mungkin skang ni ko rs boring. xde life. xde duit. nk blk mesia, etc. ko nk blk xpe. blk berdua.JGN TINGGAL BERJAUHAN. aku dh rs semua. awal2 kawin tinggal jauh dgn en.hb. aku pernah tinggal berdua dgn anak kt sini, en. hb kt mesia. the worst, kazoku bara2. sorg kt kjg, sorg kt jpn, sorg kt mlaka. aku nasihatkan xpyh la nadia. even ko rs kalo ko kt mesia ko ade family bole support ko bile ko tinggal jauh. tp, semua tu xsame dgn hubby sndr. tambah plk ko nk ade anak. en.hb mesti xleh nk shuchuu keje kt sini sorg2. kalo en.hb ko still nk keje sini, ko support la die. skang ni je ko rs boring. nnt ko dh ade bb, xde nye ko rs sangap lg. tdo pn xcukup nnt.

xpe la kalo kite xleh nk bersuka ria dgn duit sndr. infact, kite kene syukurrrr sgt2 ade en.hb yg sihat, sanggup keje siang mlm utk kite n xpernah berkire psl duit dgn kite. sbg gantinye, kite kene do our best lah utk diorg. msk yg sedap2. massage ke. (heh! kdg2 aku jeles dgn housewife ni sbb derang ade byk ms nk msk yg sedap2 utk hb. aku ni, cume dpt hidang msk campak je(-_-;) nk urut2 hubby lg la kirim salam! en. hb yg slalu urut aku)

sorry la nadia. pjg plk aku tulis. ape2 pn, pk pjg sblm buat ape2 keputusan. bgla sokongan moral kt en.hb ko. sokong ape yg die nk. yg penting, jgn skali2 buat keputusan nk blk mesia dulu without en.hb! ok, good luck! semoga Allah permudahkan jln ko + family!

nadia said...

chiput..setiap kali ko komen panjang2 cam ni aku rase bersalah gile sbb cam amek masa ko...sorry sgt..tp seriously thanks...aku x tau camne nak balas...

ape yg ko ckp tu btul..aku jd cam ni sbb aku ade pengalaman study and kerja..and aku tend to bandingkan....mase keje aku rase best gile dok umah..mase dok umah,aku rase cam idup xde mokuteki pulak..awal2 mmg aku smngt nak jd housewife yg baik tp dan2 makin buat sambil lewa pulak..mcm ape yg aku buat pon douse semua org boley buat...xde ape pon yg worth to mention...

and maybe bile pk2 nak ade tanggungjwb ni aku rase cam sonomama de iino ka?tp tu la..aku kene kuat..kot lyn perasaan kesian kat bb kan..kene senyum je and take things easily...

dun worry chiput..aku pon tau aku x kuat utk berjauhan dgn ijam..kalo aku buat ape2 keputusan pon aku akan pk kan die dulu...tp tu la kalo dah terpakse,semua org pon boley berkorban kan utk org yg diorg syg..mcm ape yg ko ngan en.hb ko buat...walau aku tau tsurai tp honnin yg rase berganda2 tsurainye kan..cuma smp bile nak mengeluh nasib ...lama2 kene terima gak..

aku cuma perlu buat sesuatu yg berfaedah and nampak berbaloi laa aku benti keje...and blaja menerima..biar aa org x nmpk ape yg aku buat asal ijam srg je nmpk pon aku dah patut besryukur sbnrnye..

ok aku dah melalut balik..x mau pk dah..aku x mau kang dpt anak muke masam.susah hati jek ..nak senyum2,ketawa2 gembire2...ko pun mase ajak ade ni gunakan sebaik2 nye..g jalan2 rabu2 khamis2 jumaat2..hehe..

thanks chiput!

nanayau said...

aku baru nak komen tapi aku rasa chiput punye komen dah cukup menyeluruh hehe.

like ive sed before, aku kalau jadi kau aku akan get some hobbies, belajar from internet ke, try out new stuff. learn new languages, haha. baca buku. ok, tak membantu :p.

yg penting at least u have each other, u n hubby.

yg lagi penting, nx time kau balik jom la lepak :D. nak tggu aku g sana tatau la bila kan

nadia said...

thanks nana!nope..u are helping!!
chiput tu mmg nasehat bernas gaye ketua naqibah la kan..=)
thn dpn balik insyaAllah kite jumpa2..ramainye laa org aku dah lost kontek x jumpe2 sejak kuar kolej...

chiput said...

weyhhh! aku pn xingt aku ketua naqibah. nape aku,ye? baaaaaaaaanyak lg org lain yg baik. huhuhu..ustazah habibah mmg nk 'baik'kan aku gamak nye.

n'way nadia, jgn la rs bersalah. aku yg patut rs bersalah sbb suke2 je bg komen pjng2 kt blog ko.aku rs aku kene ade blog sndr la.lame dh ade niat. cume xyakin aku boleh istiqmah je nnt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...