Sunday, 9 January 2011

8 bulan Haziq Naufal..

entry wajib tiap2 bulan...entry yg akan menyedarkan aku betapa pantasnye masa berlalu dan membuat aku lebih menghargainye..

sudah 8 bulan Hajiq semalam..tetibe rase mcm dah big boy nyeee anak aku nih...milestone utk bulan ni....hmm.....perkembangan fizikal mmg tak memberangsangkan la..10 hari lepas masa timbang kat baby room berat dia cuma 7.05 kg dengan ketinggian 71 cm.....mmg tak naik pon...yg naik seciput tu pon semua kat tinggi aje kot..sumpah aku bagi dia makan 3-4 kali sehari..tapi entah kenapa la tak naik sgt....huhu...gigi pon belum ade,rambut pon tak berapa nak ade....yang makin nampak matang raut muka dia aje kot..ramai org kata mmg muka dah mcm budak besar..dari lahir2 dulu pon ramai kata muka dia mcm budak besar..jarang org cakap comellll...tup2 terus encem aje....*geleng kepala*..tembam ape tah lagi...zura yg dtg umah hari tu bagi nama baru kat Hajiq..Hajiq Khan..hahah..sebab dia kata muke Hajiq mcm hero hindustan..memang pon kot sebab aku pon taktau la kenape bile tgk Hajiq kadang2 teringat arwah Tok Nana yg memang keturunan hindustan pon..susah woo nak dpt budak muka hindustan tapi lahir kat Japan..kehkeh..



tapi sebulan ni perkembangan minda dia memang pesat betul..memang tak terkejar ibu....betul la,nak handle anak..akal kita mesti 100 kali ke depan,pergerakan pon berkali ganda lagi pantas from dia..kalo tak memang kita yg kena buli..huhu..merangkak masih belum master lagi ..tp mengesot tu je dah jenuh satu rumah dia explore..bagus lah ..at least terbakar jugak siket lemak2 aku nih..dan hari tu tetibe je dia pandai turun dari sofa sendiri..rilek je dr tengah2 duduk tu dia pusingkan badan,hulur kaki ke bawah dan turun.....ingtkan dia nak main terjun kepala dulu je..duduk tu memang dah terrer la tp tak boleh la nak bangun drpd posisi baring tu terus duduk sendiri..kena kita yg dudukkan dulu lagi..dan dah suke nak memanjat2 kat org esp.kalo aku tengah depan laptop ni...sebuk aje nak kepoh2 sekali..memang kena start babyproof setiap inci rumah dah..

alhamdulillah Hajiq is easy with food..semua dia bedal..awal2 tu sayur hijau mcm dia tak minat sgt..tp bila aku alter2 resipi semua licin aje dibedalnye..bubur kosong pon jadi...:) jadinye aku tak dpt nak detect sgt ape dia nye favourite sebab semua mcm suka je except LIMAU!! yg ni memang kalo nampak tergedik2 mcm cacing kepanasan.....
Hajiq is an easy baby when it comes to travelling..masuk kereta,terus tertidur..sebijik mcm mak dia..;P..yg tak behave nye bila dlm rumah...bosan agaknye..dlm stroller pon tdur memanjang...cuma kadang2 tu ade la time dia nak berdukung nak tgk sekeliling jugak..dia pon dah expert pegang botol susu sendiri...kalo dah kenyang tu pandai la dia lepaskan..cuma mintak2 sebab dia dah pandai,takde la aku lalai biarkan dia minum sendiri je kan..

boss kecik saye..

and aku nampak dia dah semakin fokus..kalo ajar flash card tu bulat je mata ,ternganga mulut dia pandang mulut aku mcm fokus nak pahamkan ape la mak dia cakap nih..dan dia dah pandai copy ape yg kita buat..kite ketuk2 mainan dia ,terus dia amek menda tu dia ketuk2 jugak..jadinye kene lebih berhati2 dlm percakapan dan perbuatan..kang habes dia tiru semua...dan kena start ajar betul2 sbb umur mcm ni otak dia mmg tengah cepat je absorb semua..

oh..Hajiq sangat obsess dengan wayar,menda2 yg bertali.....abes die nak godek...hobi dia jugak main mouse ngan remote control dan bag plastik..tak payah la buang duit beli mainan mahal..dan favourite past time ialah menyepahkan bakul perkakas2 minyak,lotion,ubat2 segala tu...abes semua dia bawak kuar......tup2 kang tetibe abes semua lotion dah melempah dia tekan..

Hajiq pandai tidur atas tilam dia sendiri..kira tak payah la nak tepuk2 ke hape,kang tup2 lena je la tuh..tp lately..mlm2 dia mcm tak nyenyak sangat..bila angkat tidur atas dada atau peluk ,baru nyenyak tidur smp ke pagi..kot2 aku dah lenguh,aku letak balik kat tilam dia mesti terjaga..nak gak tidur bawah celah keti** mak...maybe sebab sejuk kot......tp lenguh camne pon,ibu suke je sebenarnye...rasa mcm Hajiq kecik lagi je..:)

itu aje kot utk bulan ini..ibu happy sgt Hajiq dah makin independent..walaupon kadang2 rasa macam sayu siket sebab rasa makin hari,dia dah makin tak perlukan aku...giler emo...hahah..

ape2 pon Jiq..Hajiq ingat ini sampai bile2..

walau jauh mana Hajiq melangkah..jangan lupa pandang belakang..yg macam Hajiq selalu buat mcm gmbr bawah ni nak pastikan diorg ni tak marah ke aku buat nih...pandang ibu dan babah..sekilas jadi la..


jgn belakangkan kami terus..nanti kami sedih...sobsob....tak abes2 emo pompuan ni..


3 comments:

chiput said...

aku susah hati. an-na'em semakin kecut. last time check up 7.4kg. cuma naik 200g in a month.ye..anak aku berat tulang. genetik aku. bone density tinggi. tp bdn kecut. kulite membaluti tulang. mkn xmo. bf je. gigi xde lg. tp nk mkn biskut marie yg sekeping. nk kunyah2 sndr. try bg FM, sungguh2 die tutup mulut paling kepala xmo minum. *haih* sekian luahan hati.

nadia said...

ok jugak la tu berat dr Hajiq nih..itu pon sebab tak mkn..Hajiq ni dah siap mkn,FM berbotol2 taktau la ape mslhnye..sejak dr dlm perut lagi mmg berat dia takmau naik sgt..takpe la chiput..asal anak kite sehat aje dah la..aminn..:)

chiput said...

betul jgk tu nadia. asalkan sihat. insyaAllah. benonyer yg aku risau sbb aku nk start cari2 kerja. takut die terlalu depend bf je.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...