Monday, 24 January 2011

otak serabut...

pagi2 isnin aku dah nak buat entry serabut...huhuh..pening sgt pikir pasal nak kemas brg nak balik msia smp serabut otak..tidur malam pon smp termimpi2 mane brg nak buang,mane brg nak bwk balik...isk........jadinye aku luahkan la keserabutan tu kat sini..kot2 boleh ringan siket otak aku..

dok tgk kalendar kira2,ade lagi 5 kali weekends je tinggal kat Jepun ni....huhu...susah nak ckp ape perasaan skrg ni..aku tak sedih tinggalkan jepun sebab aku rasa aku dah cukup lama kat sini..dah terlebih puas dah pon......mcm mana nak ckp ek..mcm mula2 smp ko teruja la kan semua mende baru,semua menda lain..tp bila dah bertaun2 ,bila ko dah biase...semua menda nampak sama aje..so excitement nak explore menda baru tu makin lama makin berkurang..

tapi yg aku takutnye..takut nak mulakan hidup baru kat negara sendiri....ye lah.hidup aku blank almost 2 years dah.....takde la blank pon..at least ade hasilnye ..si budak motak tuh..dan yg tu memang aku bersyukur sangat lah...kalo aku tak berhenti kerja hari tu dan stay kerja kat company dulu,aku rase memang susah la Hajiq nak muncul dlm dunia ni...maksud aku blank as in jauh dr 社会(masyarakat) dan working life..so,dlm aku bersyukur dpt peluang buat kerja rumah,jaga anak ,makan pakai suami sendiri ,aku rasa mcm dah byk sgt ketinggalan dr segi social dan working life la..mase kat jepun ok la sebab aku tak jumpe org...jadinye perasaan rendah diri tu takde la teruk sgt..tp kang balik msia ya ampun.....tengok kawan2 sebaya semua dah berjaya ade karier masing2...aku ni nak kerja yg mcm mana pon aku tak tau....

lagi satu,aku takut dengan tahap kebolehan aku berkomunikasi dlm bahasa inggeris..seres memang hampeh gile..soh kenalkan diri pon tergigil-gigil agaknye..mcm mana lah aku nak interview kerja kat Msia nanti..last aku interview dlm english pon 10-11 tahun lepas mase interview scholar JPA dulu..itu pon ade yg aku bantai jwb b.melayu..sebab tu la kot dia bagi aku pegi Jepun,bukan negara omputih lain......haha..

lagi satu,dua dan byk lagi sebenarnya ...itu belum bukak cerita balik Msia ni nak duduk mana?Johor,Pahang,Selangor?nak kerja mana?sapa nak jaga Hajiq?balik Msia nak kawan dengan sape?haha..bongok kan itu pon nak pening...

jadinye kesimpulannye,aku bukan lah risau sgt nak tinggalkan Jepun..tp aku takut nak start hidup baru kat Msia..tp itu lah..selagi aku tak cuba,selagi tu tak tau kan.....for better or worse,dah smp masenya..kalo bukan skrg,satu hari nanti aku pasti jugak kena hadapi menda alah ni semua kan.......

dan boleh tak aku nak balik je Msia melenggang kangkong tanpa perlu melalui proses kemas2 barang,kontena2 dan ntah hape2 ni semua???Hajiq sudah la memang 'penolong' yg baik sekarang..terharu aku dpt anak rajen tolong kemas..huwahuwahuwa.........

sekian.sori kalo aku serabutkan kepala korang yg tgh serabut monday blues tu kan..;P

14 comments:

jaja shaliza said...

hahaha..balik jb kan nnt?
contact aku ok! sila jgn serabut pliss =p

nanonano said...

ha ahh sy yg xde kene mengana bace pun trase keserabutannye gak, hah cmne tuu?? :p

Faezah Zee said...

haha, nad.. relax... kawan dgn sape tuh plg klako ok! adoila.... yg tu tak ya ssh2 nk pikir.. eh zana pun nnt moving back to jb... die dpt keje kat jb... ;) jol da nak kawen bulan 5 nih....

nadia said...

jaja;harus lah balik jb..nanti kite jumpe2 kan najah and hajiq okeh.;p

nanonano:ahah..itu lah..sebab takmau serabut sorang2 tu yg tulis kat blog ni ..at least ade kawan serabut sekali..hehe..

salam kenal btw..:)

nadia said...

faezah:haha..itu la..umur nak dkt 30 ade hati nak cuak tak tau nak kwn ngan sape kan.harus lah aku jejak kasih balik kwn2 jb..eh zana tak jd migrate ke jepun ke?eceh..
bln 5 ek..cantik tuh..boleh la aku debut 1st time pergi budak2 perling kawen..:)

Ann said...

balik mesia kawan dengan ai. nak?. haha


dulu2 kita pun risau, kalau interview part kena cakap inggeris memang bole buat seram sejuk. tp as time goes by benda tu akan okey. kena selalu upgrade comm skill.

Insya-Allah semuanya akan okey. :D


* eh, kain ai dah pilih cuma belum reply kat fb *

idya said...

kecoh aa kau ni nadia.. tk berubah perangai dr dulu.. hahaha..

btw, duduk la kl babe.. :D and, apply la kije kampeni jepun, konfem derg trus hire kau right at that moment.. hehe

nadia said...

ann:u memang konpem kene kawan ngan i..hahah..

nampak gaye mcm kena keja kilang jepun interview jepun la yg paling terbaik..tp hrp2 balik msia kang tetibe automatik speaking berabuk..hahah..

idya:ko ade dengar ke aku kecoh?ni pon cukup baik aku tulis je..;p

itu la..semua org ckp gitu..kl kilang jepun melambak..grad jepun laku..tapiiii....aku cuak nak dok bandar.hahah..sure ko menyumpah aku kecoh lagi kan tuh..ciss..

sharEna said...

xyah serabot arr nad. negara sendiri kan. at least bahasa yg mmg difahami hihi...

johor ok. selangor pon ok. pahang x tau..huhuh

FF said...

Haha..selamat memulakan hidup baru. Aiceh, cuak kan cuak kan? Aku phm perasaan tu. Nak start dari zero la lebih kurg. Tapi don't worry, sure ok punya insyaAllah. Balik Msia,lepak puas2 dulu. Pastu baru la pikir2 nk gelabah apa patut. Haha. Gambatte yo!

nadia said...

sharena:ye betul..negara sendiri kan..,sure survive punye..awal2 je kot susah siket nak biasekan diri,kang lama2 tu biase la kan..tq

nadia said...

FF:tq..ade gak org yg memahami..huhu..betul gak tu..aku rase aku serabut sebab nak pk semua menda dlm satu masa kot..kalo rilek2 setelkan satu2 ok kot kan..harus lah ktrg lepak2 cuti2 msia sebulan dua jumpa sanak sedara dulu..kang duit dah abes,baru carik keja..boleh?

chiput said...

hey! hey! hey! chill la nadia. blk lepak2 setaun mcm aku..eh? setaun? sampai skang pn aku xkerja lg. hehe. ade je rezeki dtg nnt.

psl kemas rumah tu aku sgt2 memahami ko. aku pn dulu sampai termimpi2 jgk. lg plk nk kemas rumah besar sorg2(kohai blk cuti haru). dgn nk uruskan kete. tgh 28weeks preggy lg! mlm2 nangis sorg2. pkl 2,3 pg call en. hb just to say,'adik benci abg?!' (ok...salahkan hormon pregnant ms tu. aku mmg jahat. xpatut ckp gitu. tp, lps ckp tu aku trus puas ati. xlama lps tu call lg to say sorry) haha! aku pham sgt perasaan serabut tu nadia.

tp, untung aku tinggal sorg2. kalau mcm ko ade bdk kecik tlg mengemas jgk. itu yg lg payah kot... ape2 pn buat slow2 la. insyaAllah boleh.

nk lg best ko cari kt youtube lagu 'kau boleh!' sambil mengemas. confirm ade progress setiap hari

nadia said...

chiput,hanye org yg dah rasa memahami kan...seksa btul nak syobun sampah sarap bertaun2 punye hasil nih..

comel giler yg ko tel. encik abg ko tuh..tapi geram2 pon ko berjaya jugak buat semua sendiri kan..tabik spring la..

itu lah..aku pon nak lepak2,take things easy..yg penting,nare kan dulu hidup kat msia kan..

lagu kau boleh tu natsukashii giler..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...