Tuesday, 8 February 2011

9 bulan yg sama tapi tak serupa..

Muhammad Haziq Naufal genap 9 bulan hari ini..bermakna tempoh dia berada kat luar perut dah sama dgn tempoh dia berada di dalam..9 bulan yg sama tapi tak serupa..fuh..how time flies..mana pergi my tiny baby yg kecik,halus sgt smp kena dok inkubator lama tuh?nak pegang pon terketar2 takut terpatahkan tangan ke kaki ke..boleh?

Menginjak dari 8 ke 9 bulan..tempoh sebulan ni yg paling mencabar aku rasa ..setakat ini lah..Somewhere in his 8 months dia tetibe hebat merangkak dan memanjat...sedangkan semalamnya masih struggle tergedik2 mengangkat punggung..dan bermulalah adegan jatuh terlentang,terhantuk dan sebagainye..hero la katekan..sesuka hati nak lepas tangan..isk..lps tu suke terlompat2 sampai tertanggal seluar..hahah.mmg menguji kesabaran betul lah..

Hajig juga dah pandai panggil mama..baba..nampaknye aku rasa aku tukar la gelaran dari ibu kepada mama kot..sebab rasa comel gila bila dia sebut mama..boleh pulak nak tukar2..hihi..dan kalo lapar dia akan sebut mamamam..nak tidur bubumbum..nak main brumbrumbrum gaya bunyi enjin motor..pandai pulak tu dia bezakan bum ngan brum..hahah..dan dia dah pandai ulang ape yg kita cakap..mcm aku sebut 1-10,nanti dia ikut tp ikut bunyi yg dia dengar la..tp kadang2 ade gak yg tepat mcm enam dia sebut nam..excited betul kalo dia dpt sebut ngan tepat..

Hajiq juga dah pandai pok amai amai dan salam..dan pandai menyanyi ikut aku time nak tidur tuh..haha..mungkin dia rasa mak dia nyanyi sumbang sgt,baik aku nyanyi sendiri kot..Dan dia jugak mcm tak lokek..aku mintak apa2 yg dia pegang tu dia bagi aje..mintak2 berkekalan lah..haa..Hajiq tak suke org jerit2 bising2..kang dia panik..lagi2 kalo dgr budak lain menangis,sure dia panik dan join melalak sama......camne la nak antar g nursery nih agaknye..kang tak berhenti melalak sebab join everytime org lain melalak..

Selera makan memang hebat..tolak batu ngan kayu aje..eh tu pon entah2 kalo aku bagi batu ngan kayu dia sumbat jugak kot...pantang org bawak pinggan ke dengar bunyi bukak plastik je cukup lah,terus dia kejar satu rumah nganga2 mulut..hahaha..abes dah semua yg ktrg makan nasi ke roti ke kek ke buah ke semua sumbat bagi dia..alhamdulillah setakat ni macam takde allergic apa2...tp yg tak paham tu berat masih maintain..aku pon dah malas nak timbang..tp dukung tak terasa perubahan pon...lemak2 pon makin menghilang.....takpe lah as long as dia aktif dan berselera makan ..doktor pon takde la cakap apa2 yg merisaukan...Time nak bagi makan pon makin susah..dia akan tarik sudu tu nak makan sendiri..dah la kuat dia pegang tuh..jadinye everytime nak makan aku bagi dia pegang sudu lain..baru lah aman siket takde berlaku sesi merebut sudu..

Dia jugak sekarang ni pandai kejut aku ngan tepuk tangan aku byk2 kali....takde la dia main nangis aje...kantoi bangun tidur lmbt dr anak..hahah..kate pon hajiq la alarm clock rumah ni..tapi kalo tepuk tangan tak jalan.abes la konpem kena tarik rambut sakit gila..

Dan Hajiq jugak dah pandai kiss..tapi beware..dia bukan setakat kiss..dia nganga mulut nak makan mulut kita pulak..kahkah...air liur satu baldi jgn cerita lah....;p

Dan berblogging sekarang makin mencabar...memang kena rebut laptop dgn dia..silap gaya ,siket lagi jahanam nampaknye laptop aku nih..

Hajiq nak chat ngan sape tuh?

Macam terrer je menaip kan..ntah hapa2 error dah kuar tu abes semua dia tekan..


Dah bosan,nak jilat ,makan keyboard pulak...adoi..



Menyepahkan barang pon jangan cakaplah..memang bakat utama..

Cubaan nak berdiri..

Tengok muka bangga gila dpt berdiri tuh...siap tangan kat dada mcm cakap its my pleasure..haha

ini pon satu masalah..panjat rak tv tu ..pastu tepuk2 tv..cuak je aku kalo tv ni tumbang..nauzubillah la..


ape2 pon,ibu..eh ehem..mama loves you so much..jadi budak baik,jgn lasak2 sgt dan jadi budak dengar kata ya..semoga Hajiq sentiasa di bawah perlindungan Allah s.w.t..amin..


muahhs...teaser gambar g ladang strawberry ahad lps..:)

8 comments:

sharEna said...

hahaha..nad nie sama dgn kite..naurah pon pandai sebut mama. kite pon ckp ngn habi nk tukar jd mama. pastu habi asek ejek2 teros tak jadi -__-

rupanya susah nk tukar. dh biase bahasakan diri as ibu sejak jd ibu..huhu =p

sampai skrg yg ade bunyi2 panggil ibu cuma 'abu'. sabo jelah. ayah, abah, babah...semua dia pandai. nape ibu x pandai?? sadissss =S

Ann said...

Nad, same like me ms mula2 Kaisya pandai panggil mama. mcm syomel je kan. tapi, hmm..hmm..mummy pun comel jugak kan.


=P

nadia said...

heheh..ade jugak geng nak tukar gelaran..berjanggut tunggu words ibu nak kuar dr mulut diorg ni kan..tp takpe kang dah pandai sebut ibu ,kite tukar balik..hihi..

~dARlee zURiS~ said...

:)berapa berat hajig sekarang?
takpe..org kecil kan awet muda.hihii...

hahaa..nak tukar panggilan ke?
biasalah tu.mamamaaa tu yg diorang senang sebut.kysha pun camtu dulu.skrg dah reti mi..mi..mi..
;)

Jiha said...

Anak saya lmbat sgt baru pandai sebut ibu.klu tak silap umur dekat 2thn baru leh sebut betul 'ibu' tu..huhu mmg sgt jeles bila asik sebjt ayah ayah..

nadia said...

zuris;hmm..rasenye dlm 7-7.2kg kot..tak pegi klinik timbang betul2..main timbang sendiri je..tp mmg makin hilang lemak2 dia..

takpe la kan asal sehat..:)

jiha:adoi nak tunggu 2 tahun tu berjanggut tuh..hahah..mcm nih nak tukar2 la gelaran ikut ape yg dia dah pandai sebut..kang dia dah besar,biar dia sendiri pilih nak panggil yg mana..hehe

linziana said...

Sangat comel...hi gojes mummy!! waaa...beruntung ur prince kecik-kecik dah berada di perantauan...
Salam perkenalan dari me..by the way follow u k darl.muah..

nadia said...

linziana:salam perkenalan jugak..gojes?haha..gojes kat mata anak je kot..itu lah rezeki dia dpt dok sini walaupon tak lama lagi dah nak balik msia dah pon..hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...