Wednesday, 10 June 2009

sepetang di hallowork..

penatnye hari ni....letih menunggu,letih menjawab soalan,letih mengisi borang2...
hari ni en hb amek cuti stgh hari & kami g hellowork...kat msia panggi ape ek tmpt camni?jbtn kebajikan ke?ntah la..kesimpulannye jbtn ni cam die 応援(sokong)penganggur2 cam aku cari keje..tlg introduce tmpt keje baru..etc..

aku g nih pon nak claim duit cam insuran la..3 bulan die bagi cam gaji tp x dak la byk mane pon..tp syrtnye kite kene cari keje la..kirenye duit ni cam utk bagi sokongan kite cari keje la..ye la kalo xdak duit camne lak nak idup xde income langsong nih kan..mslhnye kite kene la tjkkan yg kite ni mmg sungguh2 nak cari keje kalo nak duit nih...dan mslh agi bsr ialah aku nih sbnrnye malas dah nak keje dah kat jepun nih..huhu..

tp duit nakkk!!!tu yg penat berlakon td buat2 berminat nak keje..ntah ape la aku nak kelentong agi lps ni..duit tuh incase kite dapat keje nanti die stop aa bagi kat kite..so dlm mase 3 bulan nak bg leh dpt duit tuh aku kene la buat2 sungguh2 cari keje..sbb syrtnye kene buktikan yg kite try cari keje..dpt x dpt tuh lain cite...kalo x yah watpe tp dpt gak duit tu kan senang..haih..penat aihh nak berlakon...

tp alang2 dah ade org nak tlg cari keje ni aku try aje la kan..tp aku mintak part time jek..pakcik tuh bersungguh soh aku cari kerje tetap..tp ntah la..malas aku..sbb x lame jek agi aku kat jepun ni..kang keje tetap nak berenti satu mslh pulak...

td first time aa aku g hellowork sbnrnye...ramaaai sgt org..foreigners pon byk..esp brazil..sekor2 muke komaru(susah hati)...baru aku cam 実感(terase btol2) betape susahnye org xde keje ek...baru aku cam oo cam ni rupenye effect economy x stabil..camni rupenye org2 yg kene buang keje...baru aku nampak camne org 必死(bersungguh2) nak cari keje..selame ni dok tgk kat tv jek cam x rase sgt....
aku lak main senang2 benti..adeh..kene sejibik kat aku..
maybe aku x kenal agi erti 責任(tngjwb)..
maybe sbb aku rase 安心(slmt) en hb ade..
ye..aku tau aku x matang...sigh...=(

tp tuh la..nak wat camne..kerje x leh nak pakse2..kerje lame mmg x sesuaiii..hari2 aku g pon hati berat saje...aku jeles sgt tgk org yg suke keje diorg..yg dpt jumpe ape yg die nak buat dlm idop nih..yg ade cita2..
satu jek la yg aku mintak sgt2..mudahan2 satu hari nanti aku leh jumpe 天職(keje yg betol2 aku suke dr hati)....keje yg aku njoyy buat even susah camne....aminn....

malas aku pk mende2 seres ni lame2(kejap benor insafnye?)..tutup cite..

as usual smlm ngan hari ni menu aku cam biase laa..
macaroni soup..

seafood パエリア(paella)..aku blasah gune ape yg ade dlm fridge saje..langsong x ikut resipi..hampeh..

茶碗蒸し(steamed egg hotchpotch)..tp pakai microwave jek..x kuase nak kukus2..


okeh la..sekian saje utk hari ini...babai..

5 comments:

Atishoo86 said...

kak nadia, my parents oso coming dis december, on the 25th and will be back on the 5th!! haha. jmpak kat epot lah nmpaknya!!

Fa'e said...

茶碗蒸し(steamed egg hotchpotch)....ni bukan ke chawan mushi? hahaha...k frdh xpandai baca kanji ar, yg tau kat blakang tu 'shi' je...hikhik...

k frdh selalu gak wat chawan mushi nie...kukus jer...cepat btol abih ngan anak2 k frdh ni...nak2 kalo letak seafood...

nadia said...

aishaa...jumpe kat airport la nmpkny kite nanti..hehe..osaka kan??
nanti nak bwk jln g mane cite2 la ek..

nadia said...

k frdh..cyawan mushi la tuh..check kat dictionary die tules hotchpotch tuh..budak2 mesti suke kan..yg kat luar biasenye x leh mkn..ade letak ayam la ape la..

faezah said...

suke cawanmushi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...