Wednesday, 7 October 2009

hanshinyoku..

kat tv tgh kecoh pasal taufan 18 yg sedang melanda bumi jepun ini..dan dijangka esok taufan akan smp ke area tokai tempat kami ni..mcm cuak aje tgk diorg buat simulation pasal taufan kali ni yg dijangka sgt hebat..siap suruh sediakan emergency supplies segala..mintak2 tak ada apa2 la...nauzubillah..

ok tukar topik..aku sekang tgh hamaru dgn 半身浴(half-body bath)..aku selalu pelik nape la org jepun ni kalo masuk furo(bathtub) mandi sampai berjam2..aku rasa cam mendoukuse(leceh) jek mandi lama2..lagipon dulu aku salah bajet..tadah air panas 40℃ ke atas dan rendam satu badan...dan bile aku baca2 balik ,rupanya kalo air panas sgt,bukannya bahagian bwh badan yg senang sejuk ni yg akan jadi panas ,tapi bhgn atas saja yg akan panas ..tu pon hanya luaran bukan dr dalaman..so cara ni hanya akan futan(tambah beban) kat jantung ,blood pressure akan naik etc..kesannye,kononye nak mandi utk relaks tapi apa yg dapat cuma makin penat dan stress..patut la x tahan nak rendam lama2..

so cara yg disyorkan adalah hanshinyoku..cara-caranya ialah(ewah..mcm rancangan memasak pulak)
  • suhu cuma air suam2 kuku (37-40 degree)..
  • air tu biar siket tutup smp paras perut,kalau air penuh letak la bangku kecik ke ape ke bwh tu..

  • berendam 20-30min dan lebey..bwk la buku kalo bosan..dan letak jam loceng so that x ngelat.
  • tutup separuh bathtub supaya air x cepat sejuk..

  • kalo bghn atas badan rasa sejuk esp kalo time winter tutup la ngan towel ke pakai t-shirt ke..
  • pakaila nyuyokuzai(bath powder) yg wangi2,tukar setiap hari bagi x bosan..
cara ni sesuai utk org yg ada masalah x byk keluar peluh sbb metabolism rendah cam aku..dan sape2x yg ade masalah 冷え性(sensitivity to cold,poor circulation),lenguh bahu,sakit pinggang..dan ade jugak org kata bagus utk diet..tp aku rase la kalo berendam jek hari2 mkn byk jugak x jalan kot..(adeh ..)

aku pon baru je mencuba nak jadikan hanshinyoku ni salah satu daily routine..awal2 mmg rase sejuk dan monotarinai (rasa cam ada sumthin yg x cukup)tp lama2 bile rase peluh mengalir,kimochiii...x de la rase kesan hebat gila ke ape tapi rasa best dan panas aje badan..rasa relax dan tdo pon nyenyak..

so sape2 yg suke rendam air panas menggelegak tu henti2kan la..x bagus..

sekian sahaja khidmat pesanan masyarakat utk hari ini..

2 comments:

chiput said...

ooooo...cenggitu rupe2nye. patut la slame ni every time masuk ofuro aku mcm nk pitam. sudahnye aku jd xsuke berendam dlm ofuro. tq 4 sharing nadia!

aku dh single mingle. sunyi giler dok dlm umah besar sorg2. ms awal2 blk 4 mlm tdo umah kohai. setiap mlm nangis. tp, skang dh no more cry! byk rupe2nye nk kene kemas 4 kuar taun dpn. jd aku pn sibuk2 kan diri mengemas umah:)

nadia said...

tu la..aku pon selama ni x tahan masuk furo lama2..
xpe la..sekali sekala single..cam zmn muda remaja dulu..tsurai kedo ganbattene!sebukkan diri nanti ok la tuh..aku pon soro2 nak kemas umah balik thn dpn gak la..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...