Friday, 15 January 2010

oyashirazu oh oyashirazu!

hoho..hari ini aku dpt satu pengalaman baru!!yg sakit tapi best!!oyashirazu(wisdom tooth) ku telah dicabut secara paksa ...seb baik doktor laki yg muda+ baik walaupon agak ganas..biasenye doktor2 muke baik.ni muka cam yakuza,badan besar..lawak betul..pegang playar nak cabut gigi cam nak pukul org aje..tp sgt teliti!!!satu2 die amek gmbr gigi aku..terangkan satu2..bagi contoh tunjuk gmbr gigi2 org lain semata2 nak bagi aku paham kenape gigi aku kene cabut!!

x gune punye oyashirazu!die tumbuh suke hati die jek kat mana2 die suke..tu yg die dah tumbuh salah tempat,bile die besar siket abes gusi,belakang pipi aku ditorehnye..tu yg sakit smp cam nak gile mlm td..terus surrender pegi klinik gigi pagi tadi walaupon aku benci betol kat klinik gigi sbnrnye!!

caya x ni 2nd time aku g dentist spjg 8 taun dok kat jepun?yg 1st time tu pon gatai teman kawan ajak g scaling...lps tu haram aku x jejak...dan alhamdulillah aku x pernah kene mushiba(cavity) walaupon kadar pengambilan gula aku melebihi tahap kawalan..dah tua bangka pon suke makan milo saje2+susu pekat manis..hehe..so hari ni 1st time la aku merasa kene bius,kene cabut gigi..dulu masa kecik selalu mak yg cabut..ade gak g klinik..tp semua nye gigi yg dah mmg goyang..doktor cuit siket dah tercabut ...doktor tu siap puji2 walaupon x pegi dentist,gigi aku lawa..xde rosak...hehe..kembang kempis sekejap di situ..tp org jepun mmg byk yg gigi rosak la..aku pon tatau nape..part lain diorg sehat,cantik aje..time gigi byk yg out....

cuma ade masalah siket sbb pregnant..doktor takut la nak bius ngan nak bagi pain killer takut effect ape2..so die bagi 2 pilihan aku nak tunggu,tahan sakit sebulan dua smp bb dah betul2 besar,baru die cabut..or tepon sanfujinka(gynae)tanye boleh x cabut??aku dah buat muke cuak..x mau la doktor ..kalo effect bb,saya sanggup tahan sebulan dua.....tp doktor tu cakap makin lama gigi ni makin besar akan jadi agi sakit..smp x leh bukak mulut.........haiyaaa...baru kene buat pilihan kecik mcm tu aku dah nak nanges dah..hahah...last2 doktor call gynae..luckily klinik gigi ngan sanfujinka tu sblh menyebelah..berlari midwife tu dtg bawak medical chart aku..lawak betoi rase!!mcm sakit serius aje sdngkan nak cabut gigi aja...en.ijam yg dok tunggu kat luar terpinga2 mase midwife tu datang...panik sat die ingt aku dah nak beranak ke hape?check itu ini,midwife tu pon bagi permission la aku cabut gigi...so dlm waswas sambil usap2 perut konon tanye bb,aku pon terpaksa la merelakan gigi tuh dicabut..dah buat scene bising2 semua org pandang cam tuh maunye nak cakap x nak cabut!!saya nak balik!!!haha..

x smp 3 minit setel dah..darah pon xde la byk sgt...cuma aku rase mulut/pipi aku ni senget dan kembung sebelah..ni dah ilang kesan bius pon xde la rase sakit gile2..cume kene g dentist agi esok doktor nak buat disinfection ke hape ntah...

so ini lah die gigi bertuah yg bikin scene itu!!


nak kene letak bwh bantal ke nih?

mase doktor bagi gigi ni soh bwk balik,terkejut betul aku..aku ingt oyashirazu tu kecik agi..ni dah besar gaban..ke doktor ni cabut gigi yg sebelahnye??ish2..

xpe la asalkan dah x sakit dah walaupon aku berjaga2 la makan bubur aje hari ni...

sorry bb sbb terpaksa cabut gigi time2 cam gini...hopefully xde ape2...bb kan kuat!

"Ya Allah,lindungilah dia..dan permudahkanlan segala urusanku..amin.."

2 comments:

chiput said...

mak oiiiiiiiiii~ besaq gila gigi tu! seronot die membesar dlm gusi ko gamak nye.. mudah2an bb xde ape2 n membesar dgn sihat, amin!

nadia said...

tu laa..ape punye oyashirazu rupe camtuh??
mudahan2 la...
ko amcm?genki??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...