Monday, 16 August 2010

padah bergurau kasar...

pergh..agak bersawang blog nih..1st of all..salam ramadhan everyone.....semoga ramadhan kali ini lebih bermakna buat kita semua..insyaAllah..

ada sebab aku x update blog..satu sebab baru habes summer holiday..satu lagi tak tau aku nak cerita camna..cerita sedih ke kelakar.........hmm..bagi aku byk ke sedih la sbb kena kat aku..tp bagi org lain terutamanye en.suami lawak yg lebih kot............arghh...

mcm ni..pergelangan tgn ngan ibu jari aku dua2 belah mmg dah lama injured ..sejak hajiq 2-3 minggu lagi..mungkin sebab aku kekok dukung ,tampung Hajiq..mungkin sebab postur pegang Hajiq masa menyusukan x betul..mungkin sebab lenguh asyik mengepump..bukan la nak kata sebab jaga Hajiq,tgn aku sakit..tp mmg tangan aku lemah pon sejak azali..selalu kalau aku pusing2kan pergelangan tgn tu mesti bunyi keletak keletuk...tu yg bile over stress kat tgn terus la injured..
aku dah jumpa doktor pon masa check up sebulan hari tuh..tp doktor xray xde retak ke patah..so die just bagi ubat sapu yg langsung x berkesan..and suruh aku jgn buat kerja2 berat...lama2 bile aku buat bodoh aje ,cam dah ok la walaupon x baik sepenuhnya..

pastu kelmarin,ade srg pelakon dlm tv tu aku tak ingt die pernah berlakon cerita ape dulu..aku ni dah la jenis kalo tak ingt satu2 menda tu satu hari aku tak senang duduk..pastu en.hb dok cakap takkan la tak ingt..die berlagak dia tau la pastu saja gedik2 tak mau bgtau aku..siap gelak terkekek2 tgk aku pening dok ingt sapa minah tuh..aku pon panas la kan..(dah la cuaca memnag panas tiap hari rasa nak marah aje)..aku g la nak cubit dia..pastu die tindakan refleks tolak tgn kanan aku kuat giler........terus bunyi PRAkk......terduduk aku kat situ...sakit dia Ya Allah ........siket lagi nak smp thp sakit beranak(ni exaggerate la kan..aku dah lupe dah pon sakit beranak camne sakitnye..).dah la tangan dia tu besar,kuat,gagah..tak hengat2 nak tolak aku yg lemah nih..ewah....

dipendekkan cerita, ibu jari kanan aku pon dah ala-ala terkulai layu di tasik madu..............mmg mcm dah x berfungsi jadinye..terus la die bawak g 接骨院(orthopedic)..dah la muka tak bersalah,ala2 mcm nak tergelak tapi tahan ..dok ckp salah aku la sebab serang dia..kan dah kena daulat la bulan puasa dera suami...argh.......tensi betul aku...tp sebab sakit sangat tak mampu aku nak lawan...meleleh je la air mata..so,jumpe doktor..die tuam ngan ais,pastu dok urut2 tangan,belakang,bahu semua..siap die tekan belakang,pusingkan leher tu..prak2 bunyi tulang aku..itu la lepas beranak aku mane ade urut2 proper tuh..mana la nak cari mak bidan tukang urut kat sini..tu yg ala2 badan semua dah nak expired...pastu dia pegang2 jari aku..pejam mata konon2 cari urat mana yg salah la..tanpa warning,prak die sentap nye jari aku ..ape lagi......terjerit aku kat dlm klinik tuh..chiss betul....pastu die pon balut la tangan...sekang ni sebab dah berbalut keras semacam,kurang la siket sakit tuh..doctor tu ckp jgn bukak selama mana yg mampu..in case kalo kotor ke gatal2 ke,die suruh dtg klinik balut balik..

merasa la tangan berbalut..


tangan kiri pon kena jugak..tapi tak seteruk tgn kanan..

tp still ...susah gile aku nak dukung Hajiq..nak mandikan ape tah lagi..nak mengepam,nak basuh pinggan..nak potong2 ayam segala..nak makan..even nak ikat rambut sendiri pon payah.........senang citer apa2 kerja yg perlu guna ibu jari semuanye susah nak buat la...(taip blog png2 boleh pulak..dah kata menaip x guna ibu jari kan..nak gune mouse jek la payah..)..paling sian Hajiq la..die dah la nak berdukung je kerja...pastu pagi aku dah x leh nak mandikan dia..aku lap2 aje la.kang bapak die balik baru mandikan..haih........

time2 macam ni la aku rasa sayu betul hidup kat perantauan.bila susah2 mcm ni pon kene berdikari sendiri jugak..dah la keliling area aku ni takde org malaysia yg dekat2 ...kalo kat msia,susah2 mcm ni boleh la mintak tolong family ke hape ke tengok2 kan hajiq kejap..menda2 sakit mcm ni la paling aku takut..kalo aku sakit,sape nak jaga Hajiq..tp baik la aku yg sakit dr Hajiq atau en.hb yg sakit..itu lagi la parah..mintak2 cepat baik la..tak selesa aku nak buat kerja,nak tidur tangan kaku macam tuh..

itu je la..ni la padah bergurau kasar..menda kecik tak pasal2 jadi besar..(smp skrg aku tatau minah tu berlakon citer ape..rupa2nye en.hb pon tipu je berlagak die tau sebab sengaja nak hangin kan aku..isk).....GERAMNYA!!!..nanti la tunggu raya aku mintak maaf betul2..sekarang ni hati panasss lagi...huhu...

6 comments:

Ibu Alia Kaiyisah said...

Get well soon Nadia. Mesti Hajiq windu nk polok2 sama mama dia. :)


*kena amik iktibar. me pun selalu gurau2 kasar dengan hubby. n me jugak ada mslh pergelangan tangan sejak deliverkan kaisya. huhu *

tEppEi@sharEna said...

huisyoo...dasat jugak gurau2 smpi blh jd gitu kannn. seram den =p

kesian hajiq xdpt mandi dgn proper dgn nad. hishh..mcm2 la parents kamu nie hajiq. xpe, anT leh tlg babap kan heheh =B

nape lps deliver leh ade masalah pergelangan tgn yer? kurus sgt kot huhuh..(mcm pengomen pertama di atas ini =p)

jaja shaliza said...

huhu..kesian nyer nadiah.
get well soon okey.

Ramadhan kareem!

FF said...

Aiseh horrornye kesan bergurau.hehe.odaijinii!!

nadia said...

ibu alia:tu la..insaf dah pon sebenarnye..huhu..sama la masalah kita..huhuh..tak cukup calsium kot..

sharena:hahah..x bajet jugak boleh teruk mcm ni..Hajiq la pulak jd mangsa..hmm..mak kata mase meneran tu,biasenye ade la satu dua urat yg simpul ke terkehel ke..tu yg urut satu badan tu nak betulkan semua..agaknye masa sakit2 tu tarik palang besi kuat sgt kot..hahah..

jaja:oh ade blog ek?nanti aku add ye..thanks:)

pie;ni la namanye takde penyakit cari penyakit..

kew_chop said...

seram sejuk aku baca tang bunyi tangan ko tu.. mesti sakit bangat. odaijini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...