Wednesday, 25 August 2010

merundum........

susu merundum..mood merundum..

haih..malas sbnrnye aku nak tulis details...sebab sedih sgt kalau nak cerita semua..rasa ralat 2 sgt walaupon dr awal lagi aku dah cuba ignore dan memujuk diri x mau taksub sgt. ..

why la why susah sangat?
nape org lain boleh,nape aku x mampu?kenape?kenape?

i tried everything possible..tapi kenapa masih x berubah..malah getting worse...

and membaca blog org yg stoknye melimpah keluar fridge is not helping at all........

aku baca2 forum,betul ke xde istilah susu tak cukup or susu siket?betul ke?

tp kenapa itu je yg selalu aku rasa...

paham x perasaan nak baling je pump tu ke dinding?

sudah la aku dah ralat tak mampu nak exclusive since hari pertama he was born lagi.....tapi yg sikit ni pon jgn lah kering lagi ya Allah....dia kecik lagi...kecik sgt lagi.........kalau x mampu pon nak hilangkan dahaga dia,at least dpt supply antibodi pun aku dah bersyukur sgt........


sabar,sabar...........SABAR!cuba sabar lebih siket nadia,cuba!

9 comments:

Anonymous said...

nadia, try baca blog mai(fukui) @ http://myrayyan.blogspot.com

ade tulis byk psl BF ni dlm entry lama2.. try tgk tag on BF ek.. camne nak byk kan and all..

cheer up ye.. jgn rundum2.. doa byk2 :)

> mizot

Ibu Alia Kaiyisah said...

Nad, takmo stress nnt susu lagi merudum. Insya-Allah, if there's a will, there's a way.


*saya pun cuma mampu berdoa supaya yg tinggal sikit ini takkan kering. mungkin yg sikit itulah rezeki utk anak saya. sama2 kita doa, ya.*

tEppEi@sharEna said...

Nad, of course bulan yg mulia nie akn ade penurunan sket susu tue. Sedia maklum la kan. Try bykkn menom soya & lots of sayur. Jgn runsing2. Berserah je pd Allah. Redha dgn susu yg keluar. Yg penting kite dh cuba yg terbaek & jgn salahkan diri sndiri.

Insyallah, moga Allah permudah niat yg baek. amin.

idya said...

babe, this is wat my friend does.. after berbuka diye rendam fenugreek dlm satu mug air panas.. pastu biar dlm 2 jam cmtu diye minum.. and mase sahur die mkn kurma a few biji and secawan susu..

so far diye tk prnh tinggal puase lagi and Alhamdulillah production diye maken bertambah pn..

and kalau dh kering sgt jugak, aku tgk ramai je org yg skip puase.. mcm alternate day cmtu..

goodluck babe..!! aku pun risau sgt time turn aku nnt.. huhu.. aku tgk org dh masuk 7 mnths ade yg siap susu dh start leaking lagi.. aku cm tkde ape pn.. huhu..

FF said...

Nadia,aku pnah gak rasa mcm tu. Sbb tu aku mls nak pump sbb kecewa tgk hasilnye.
So aku direct bf je. Biar die latch lama mana die nak..huhu..walopon sgt la memenatkann

If ko puasa, make sure ko minum byk2..and mkn kurma masa sahur..
erm, tapi sbb awish mcm tak kenyang and aku pon rase susu sgt merudum, aku tak puasa pun last year..

InsyaAllah, gambare!

nadia said...

mizot:thanks..nanti aku baca info2 tu..mintak2 la dpt membantu..amin..

ibu alia;mmg dag set otak tamau stress..tp hati ni takmau dgr..tp itu la kan..semua ni rezeki..nak tak nak kena redha..moga kita diberi kekuatan..amin..

sharena;rasa bersalah pulak bln yg mulia ni merungut..astaghfirullah..insyaAllah cuba redha dan syukur apa yg ada di samping usaha lagi buat yg terbaik..thanks eh..

idya:thanks for the tip..pernah cuba air halba..habes panas satu bdan x leh tdo mlm..tp aku try cuba lagi..insyaAllah..thanks..
aku masa 1st day baby kuar pon kering susu xde,apetah lagi masa pregnant..doa byk2 from skrg tau!

pie:haih..beli pump mahal2 yabai ne kalo aku baling betul..mesti nanges2 g kutip balik ..tgk video ko td terus insaf..thankks!stop complaining and be grateful!insyaAllah..

kew_chop said...

dear, aku rasa better bulan puasa ni ko tak payah pump bagi direct jek kat hajiq coz biasanya kalo direct susu memang akan byk. tapi memang tabik spring la kat ko. rajin betul pump even anak depan mata. cam aku ni tak penah ada stok ebm sejak hakimi lahir. kalo maira dulu byk gak wat stok. gambatte n jgn stress tau.

hazwani said...

nadia..jangan stress!from now on (or at least at the meantime) jangan pump.bagi direct feed.direct feed is better coz kadang2 bila lama2 pump suction tu maybe dah tak serasi ngan kite.lagipun direct suction from the baby boleh stimulate otak utk produce lebih banyak susu..saya kalau pump mmg tak keluar banyak.mmg betul takde istilah `tak cukup susu` tu..nnt baby akan lepas sndiri bila dia kenyang.bg je direct feed even like 100times in a day!nnt susu akan banyak insyaallah.saya pon pernah down dulu,igt susu tak cukup..tp alhamdulillah sampai skrg still bf..ali dh nk 15bulan dh.hehe..
gambare!xlarat bukak je puasa~

nadia said...

thanks murni n wanie for the advices...tp hmm..hajiq ni x brp nak direct feeding dr awal lagi seminggu dia kat NiCU tu..nipple confusion..ikut mood dia la..tu yg nak tak nak kena pump..tp maa..ganbatte mimasu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...