Friday, 24 December 2010

DIY flash card for baby..

hari ini,sampai lah kita ke segmen 'kerastangan' bersama Pn.Nadia..:)

sudah lama ku pendam hajat nak buat handmade flash card utk Hajiq nih tp asyek bertangguh saje...memula ingt nak print je atas kertas keras mane2 flashcard yg free printable jumpe kat website mane2 tuh..tp rase macam of kos nanti Hajiq makan or koyakkan punye la..buku dia pon abes semua masuk mulut..search punye search jumpe la satu tutorial nak buat flashcard pakai kain felt kat satu blog ni..felt tu memang dah ade aku beli nak buat projek lain kononnye,so pakai je la yg tu dulu...gunting punye gunting,jahit punye jahit...dan ini la hasilnye........

handmade felt flash card yg comot momot ..

saye tgh makan kad ni..ibu tak marah ke ??

sila la hajiq oi..nak makan ke ,nak renyuk ke...nak try koyakkan pon takpe,kite tgk boleh tak die koyak...:P

one happy baby eating his own flesh flash card..


memang aku recommend la buat flash card pakai kain ni instead of yg beli dah siap kertas keras tu..washable lagi..yg beli tu dah la mahal,kang anak koyak depan mata..sendiri yg sentap..hehe..

tutorial nak buatnye ade kat sini eh..sila try,senang aje..dan sila ikut betul2 ye kalo nak hasil yg hebat mcm minah tu buat..
background kaler gelap lagi lawa kot..aku ni main amek ape yg ade aje..dah la tu bajet terrer jahit tepi tuh pakai mesin,guna benang kontra stok yg ade kat umah je pulak tuh..abes la nampak sgt senget benget..hihi..patutnye kene stich satu2 ,guna benang ikut kaler baru lawa ....and aku tak lubang2 kan lagi..tak cukup bahan..

len kali kalo ade masa dan cukup material semua ,nak try buat yg abc,alif ba ta or hiragana pulak...kalo rajen la..kalo tak rajen,tunggu time adik Hajiq nanti pulak la ..lalalalala

selamat mencuba!

13 comments:

lumpkins said...

sugei la kak nadia...lawa pe hasilnya...aijyou tappuri tu... i don't think i have the patience for it though...haha

jaja shaliza said...

lawa GELL la nadia!! hehe buatkn untuk aku plis?(o_O)Y

sharEna said...

ok la tue. nape x buatkan utk Naurah sekali??? ngeh ngehh

ibu Naurah mane reti menjahit. mesin jahit pon xde. kompem x buat..hihi..

eug|ena said...

cantek!!! i agree with syaz & jaja!
mcm mane nak jahit cam ko ni.. mesin jahit pon xde.. mcm mahal je.. ape kate ko adiah kan 1 mesin jahit kat akku.. cyuko pon xde hal punye.. ehehehe

nadia said...

syaz:haha..ni pon sebab hima..kalo tak hima,mungkin tak buat jugak kot..thanks:..ni yg tmbh smgt nak buat mcm2 lagi ni..

jaja:adoi..by the time aku siapkan utk najah,najah dah boleh hapal sifir dah pon kot..haha

sharena:sbnrnye tak payah pakai mesin jahit..jelujur sendiri je..rajen ke tak aje la..takpe kamu working woman beli saje la..mase yg ade baik gomol naurah kan..

mizot:mase pregnant ni la baik ko buat kalo nak buat..kang si kecik dah kuar berkejar-kejar la nak curi mase..hehe..tak payah pakai mesin pon.jelujur je..tp lama la siket kot..aku tak sabar tu yg pakai mesin..aku pon dulu cari mesin cyuko tp tak pernah jumpe la..so beli yg paling murah yg boleh jahit simple2 je..

missydyana said...

nice job babe! and sgt rajin. tahniah!

MaRyAMOhd said...

cantek!
mcm nak buat jugak..

FF said...

nadia!!
unbelievable..sugeiiiiiii *tepuk tgn smbil berdiri*

yeah right..'keras' la sgt tgn ko tu kan :p

nadia said...

jib:sekali sekala merajinkan diri..thanks..

mar:buat2 jgn tak buat..

FF:haha...nak seribu daya..eceh.
tgh usaha melembutkan la ni :P

LydSunshine said...

Thanks utk idea ni. Nak tiru!! Yey!

saraCID said...

material kain ni nk beli / cari katne ye???

saraCID said...

material kain ni nk beli / cari katne ye???

misscrafter said...

wahh nti kalau kakak buat yg hiragana jgn lupe share tauu,,,hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...