Wednesday, 8 December 2010

tujuh bulan sudah ..

first of all,TAHNIAH Hajiq..sudah tujuh bulan kamu hari ini...:)

sudah 7 bulan 24 /7 kita berkepit rupanya.....wonder where those time has gone.....oh tadi ibu baru bawak Hajiq amek vaksin polio...naseb baik minum aje ubat tu ,tak payah injek..kalau tak kesian Hajiq trauma di hari jadi...


utk nota milestone bulan ni pulak...

Hajiq makin bulat...tapi kat muka saje...badan still maintain..tp maitain2 pon berat smp cramp tangan kalo dukung lama2..berat taktau la tp rasanye dah dekat 7kg kot...

Hajiq suka lonjak2,dah la badan tu kemain keras...sakit weh dia buat kita mcm tilam trampoline tu pulak...suka tarik rambut ibu..suka cabut spek babah...

Dah mula tabiat nak menjahanamkan barang..haha..habes semua dia tarik masuk mulut..favourite dia tarik kain tutup rak buku,alas tv ,alas meja,dan wayar mouse..

Belum merangkak lagi tapi dah start angkat2 buntut nak menjulur ke depan tu..umpan la ape2 mainan,kang tergedik2 la angkat punggung nak capai mainan tuh..tapi yg lawaknye Hajiq terrer menjulur dlm keadaan terbaring..memula elok atas tilam.kang tetibe je dah terperosok kat bawah meja,tepi sliding door..tp dlm keadaan menelentang aje la..

Dah pandai sebut dadadadada,bababababa...makmakmakmak...mokmokmokmok.......Mak Mok kamu cakap??kecik2 dah tunjuk belang....

Nampak mcm sudah ade siket angin puspus...Pantang tok nenek kalo kaco dia tidur takpon lambat bagi susu........menangis bergema satu Jepun.....adoi........kalo dah tahap nangis melalak2 kat tempat org ramai,mmg aku surrender,serah kat bapak dia..babah dia lagi pandai comfortkan...

Hajiq tak memilih pasal makan..sumbat ape semua jalan......sekarang contoh jadual makan and menu dia:

Pagi:Cerelac beras/Biskut Milna stok bwk dr Msia..
Tghari:Bubur+ayam,carrot,kentang,+ tofu,bayam,+carrot,keledek,+labu,+ikan,sawi..dok rotate menu itu aje la, mak dia pemalas..
Minum petang:Puree labu,sweet potatoes,avocado,epal,pisang kaki,pisang atau kalo malas,senbei sayur/ikan...tak elok sbnrnye bagi makan senbei..tp dah terbeli. nak buat camne..
Malam;Ulang menu bubur tengahari...
Susu pon banyak gila minum sekarang..sekali teguk 5 oz dah..susu badan pon alhamdulillah dpt merasa lagi...tp kebanyakan nye susu import dr Msia la...hukhuk..takpe la..asalkan Hajiq membesar dgn sihat sudah la...

Dah pandai masukkan botol susu dlm mulut and pegang sendiri..tapi dia gi pusing2 botol tu dlm mulut dia buat macam stereng ...

Dah boleh duduk sendiri lama siket...tp kena le kat tempat lembut atas tilam ke hapa sebab kang tak lama kang konpem tumbang...

Masih berbau baby...walaupon dah start masam siket..haha...tp ibu rasa dah besar eh smp bila2 pon la..Hajiq tetap baby kat mata ibu...

Dan makin hari makin encem(kat mata aku la..)..makin murah senyuman/ketawa......aih..kalo bangun tidur nampak dia senyum tu terus rasa macam nak tidur balik....haha....tapi makin hari makin murah air mata pon iye jugak...haih...memang kamu lah racun,kamu lah penawar......

ok dah la..tak reti ibu tulis milestone bagai ni walaupon hari2 dok pandang dia depan mata..tapi jgn risau Jiq,melambak gmbr and video Hajiq ibu amek tiap2 hari utk tatapan Hajiq dah besar nanti...insyaAllah..



Budak momot ibu...

8 comments:

sharEna said...

bab mak mok tak tahan nk gelak..sengih2 depan pc sat..kui kui...

hajiq, u've made anT day =D

f a i z a h 's said...

salam ziarah...xsangka umo bb kita beza 1hari je :) exchange link...

Mawar_Mohamad said...

happy 7 months old baby Hajiq!

nadia said...

sharena;haih..pasrah dah haku..takde perkataan lain agaknye nak sebut..

faizah;thank u..eh ingtkan sama hari lahirnye..bukan 8 may ek?

mawar;arigatou aunty mawar..kata Hajiq:)

kew_chop said...

makk mokk.. umi mur pun tarasa tau hajiq.. hihi.. dahmakin mulat muka hajiq, kakuii yoo..
korang ada plan ke new year ni. jomla usj.ke korang dah penah bawak dia?

nadia said...

umi mur:bile la Hajiq nak jd cam abg zayyan,akak humaira pandai puji2 mak dia nih?isk..

USJ ke?aisey..mcm x best je bwk baby g sane..tinggi tak lepas.haha..tp kalo pergi tempat lain boleh join kot..roger2 nanti..eh alang2 g osaka ,meh singgah Toyota meh..

kew_chop said...

tula, joe pun cakap camtu cam tak best bwk usj coz derang kecik lagi. aku jek terhegeh2 nak pegi. ada tempat lain ke yg best kat sana selain usj tu? rekemen la. leh kita pegi sesama. nanti aku roger2 ko..

nadia said...

murni:kalo tak pernah pergi,pergi aje la..ktrg dah 2-3 kali pergi..anak2 ko dah besar siket boleh paham dah kot..osaka aku taktau la..tp rase cam kyoto ke kobe lagi best...dah tua2 ni pergi tempat tenang2 aje..haha..roger2 aa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...