Wednesday, 15 December 2010

resipi carrot cake...

2-3 hari ni teringin nak makan menda manis aje ...tambah lagi sejuk2 ni kan....en.ijam pon takut tengok nafsu makan aku....laparrrrrr memanjang....mmg babai la impian aku nak mengecilkan segala inci for the time being..kita simpan jadi azam tahun baru nanti la nampaknye..*sight*

semalam telah merajinkan diri membuat carrot cake..konon tak mau bagi rase bersalah sgt la buat kek yg 'sihat' kan......tp bila dah cover dengan topping cream cheese yg lemak berkrim tu,takde maknenye la..memula ingt nak buat kek red velvet ..dok blogwalking tengok sume org ckp sedap gila nak nanges....tp pewarna merah takde pulak...tu yg beralih ke carrot cake tuh...first time aku buat kek ni..alhamdulillah,sedap..:)..saja la tempek resipi kat sini utk rujukan bila nak buat lagi next time and kalo ade sape2 nak cuba..

Bahan-bahan
  • 3 cawan lobak merah -di parut
  • 4 biji telur
  • 1 1/4 cawan minyak sayur- next time nk kurangkan maybe 3/4cwn@1 cwn memadai
  • 2 cawan gula- hana kurangkan sbb ltk madu dua sudu. lg sedapp!
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan golden raisin
  • 1 cawan walnut- roast & crush
  • 1 sudu teh garam halus
  • 2 sudu teh soda bikarbonat
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh serbuk kayu manis
Cara-cara
  1. Ayak tepung bersama garam, baking powder & soda.
  2. Masukkan pula parutan lobak merah, walnut &raisin kedalam tepung. Gaul rata.
  3. Didalam bekas lain, pukul telur,minyak & gula hingga sebati.
  4. Masukkan campuran telur kedalam campuran tepung dan gaul rata.
  5. Masukkan adunan kedalam loyang 10" yg telah di gris.
  6. Bakar didalam oven yg telah dipanaskan selama 50-60 min pada suhu 175C atau sehingga masak.
  7. Bila sudah masak, keluarkan dah sejukkan dan masukkan kedalam peti sejuk sehingga betul2 sejuk.
  8. Setelah sejuk, boleh dihias dengan creamcheese glazing..
Topping;
125g creamcheese
60g butter
60g gula - leh kurangkan
sesudu kecil jus lemon - optional

sumber:k.hana's family
thanks yeah.mmg best resipi2 kat sini..

inilah rupa my 1st carrot cake ..mati la gmbr kek comot momot pon nak letak dlm blog.mmg fail la aku bab2 decorate, topping memopping nih.....ahh takpe la.. aku bukan nak bukak kedai kek pon..:P

tapi kek aku gelap sebab aku tukar raisin ke prune..abes pulak stok kismis kat rumah ni..
and resipi atas tu alter siket la ikut selera tekak.. kurangkan gula and minyak,and tambah banyak siket jus lemon kat topping cream cheese..rasa masam2 siket topping tu memang lagi sedap la kat tekak kami berdua..sian Hajiq tak dpt rasa..nanti utk Hajiq kang buat puree carrot banyak2 okeh..oh aku buat 1/2 adunan je utk mkn berdua je pon kan..tu pon dah nak pitam abeskan.......ni nyampah ni buat kek ni balik2 aku gak yg kena kasi finish....huhu...

6 comments:

sharEna said...

last2 org yg mem'baked' kene habiskan. mane x tuttttt...kakaka..

samala kite nad. masak sedap2 pastu sndiri gak yg kene habiskan. habi sebok jage badan. yg patot kene jaga badan makin membina badan..kui kui

nadia said...

itu la..mana tak tuttt...

arghh..masak susah,tak masak lagi la susah..hehe..

nadia said...
This comment has been removed by the author.
yusmEa said...

oishiisou!!!

Mawar_Mohamad said...

lama i xbuat carrot cake.nmpk sedap!

nadia said...

yus & mawar:try la buat pakai resipi tu..senang aje..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...