Monday, 4 October 2010

Kes bayi tersedak susu..

sejak dua menjak ni kalo tak kes remaja hilang..sure kes bayi tersedak susu yg tengah dok heboh kat paper tuh...seram sejuk aku baca..lagikan pula membayangkan..sebabnye..Hajiq dah pernah tersedak susu ..sampai sekarang teringat-ingat lagi..time die kecik lagi,1-2 bulan cam tuh......pengetahuan pon cetek lagi..(sekarang pon still cetek kedo..)sebabnye aku ngantuk sangat..langsong lupa nak burpkan lepas bagi susu..dah la tu,tidurkan terlentang pulak tuh..tetibe aku terjaga dgr dia melalak kuat giler ngan mcm ade bendalir terpancut kena kat tangan aku...tgk Hajiq tgh muntahkan susu..siap memancut ,meleleh keluar ikut hidung lagi.........dah la time tu gelap gelita lampu semua tutup..terus panik dok tonggengkan dia,tepuk2 belakang semua..lepas tu sampai pagi aku tak boleh tidur dok mengadap je muka dia even dia dah tidur balik ......mmg rasa bersalah sangat la...

tp itula..kecuaian,kelekaan mcm ni mmg nak kena elakkan la..kalo direct feed mungkin kurang siket risikonye melainkan flow laju sangat la..tp bagi yg bottle feed memang kene beringat la..ni peringatan la buat aku lepas2 ni dah tak boleh ngelat2 lagi.....

# pakai bottle yg bagus ..yg lubangnya kecil..susah siket baby nak hisap..takde la over-flow susu tuh..
# mesti gak sendawakan dia lps menyusu...memang kengkadang aku selalu curi tulang sebab malas nak tidurkan dia balik sebab dia selalu terjaga time burpkan tuh...
# kena tinggikan kepala dia 45 darjah ..
# tidur kena ngiringkan...
# pastu dia nanges,jangan main pakai sumbat je susu ...monitor kuantiti jgn sampai overlimit..
# jangan biar dia minum sendiri..

mudah-mudahan memenda mcm ni tak jadila kat kita ..nauzubillah..

tapi tu la..malang tidak berbau kan..kadang2 elak mcm mana pon,katekan la terjadi jugak..time tu nak buat ape mesti kena tau..kang panik sangat sampai satu menda pon x boleh buat...so aku pon google la ...and jumpa article ni..WHAT TO DO IF MY BABY IS CHOKING and HOW TO PERFORM CPR ON A BABY...try la baca..siap ade video lagi..insyaAllah membantu time diperlukan..especially ni kang baby dah start solid food and dah start nak main sumbat je mulut ape dia jumpa...lagi la senang nak tercekik kan...sedangkan susu yg bendalir tu pon boleh bawak sampai ke maut,ni kan lagi memenda solid..sama2 la kita beringat dan tingkatkan ilmu ...

mmg cetek sgt la ilmu aku pasal first-aid kalo ade emergency nih..mmg kena banyak menuntut lagi nih..

3 comments:

kew_chop said...

tula, kowaii sgt kan bila fikir jadik kat kita, malang tak berbau kan. aku pun dulu time anak2 kecik sebab flow susu laju sgt aku tak berani susukan sambil baring. gigihkan juga bgn nyusu anak sambil duduk kadang2 tertido sambil duduk. bila anak dah 6 bln ke atas baru berani susukan mengiring. yelah, aku ni jenis kalo terlelap terus tak sedar takut gak susu bercucuran kuar masuk idung anak. nauzubillah, minta dijauhi dari kita semua.

Mawar_Mohamad said...

Thanks for sharing this info sbb mengingatkn kita mums kn.i br bg hamzah his first home cooked solids first timr pagi ni.plain bubur nasi je tp berselera gak dia nk rasa,mkn and telan.siap tersenyum,insyaAllah xde tersedak lah td.best!hope xde pape negative reaction to his health la sbb lum cukup 6 bulan kn.dia br 5 bulan 6 hari.

nadia said...

murni;itula..cuma kengkadang tetengah malam tu ngantuk sgt mata tak leh tahan..tu yg tak sedar hapa tuh..nauzubillah..amin..btw,ade good news,share ye..:)

mawar;wah2 Hamzah dah start makan bubur..sure comel aksi dia makan for the 1st time kan..ni pon tak sabar nak tunggu Hajiq masuk 5 bulan hujung minggu ni..dah standby dah feeding bowl ngan spoon dia..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...