Friday, 15 October 2010

sejak bergelar ibu....

sejak bergelar ibu nih..senang sangat mengalir air mata kalau baca ,tengok tv pasal bayi sakit,bayi meninggal,anak2 istimewa ke..pendek kata ape2 perkara malang yg berkaitan budak kecil memang betul2 memberi kesan pada aku...kalau ade berita accident,mesti tengok ade tak budak kecik yg terlibat dulu......kadang2 sedih sangat sampai termasuk dalam mimpi...dan mulalah aku pikir macam2.......hmmm.......

hari ni ade lagi satu berita bayi meninggal di bawah jagaan pengasuh.....al fatihah buat anak kecil itu..entah lah aku tak pandai nak komen lebih2..tapi aku yg jaga seorang aje baby ni pon dah terasa letihnye ...macam mana la diorg boleh handle baby byk2 at the same time..nak menunding jari salahkan siapa pon susah...nak jaga anak sendiri kat rumah,ekonomi tak mengizinkan..yg pengasuh tu pulak...ambil lah anak org nak dijaga tu ikut kemampuan sendiri..jangan lah amik ramai2..kang tak terdaya dibuatnye.....

susah nak ckp panjang2 menda2 mcm ni..sebab semuanya dah takdir...ajal,maut di tangan Tuhan......selagi tak kena kat kita memang takkan paham sepenuhnya.....tapi bila baca byk2 kes macam ni,aku rasa bersyukur sangat dpt jaga Hajiq sendiri.....dan bersyukur dengan gaji en.hb seorang sahaja kami masih dpt hidup selesa walaupon tak mewah macam org lain..walaupon kadang2 aku jaga Hajiq mcm hape ikut instinct aku je..walaupun kadang2 aku rasa mcm aku tak mampu buat yg terbaik utk dia..tp anak aku,baiklah aku yg jaga sendiri......

walaupon kadang2 aku rasa bosan hidup mcm xde life dok terperap kat rumah saje...dan kadang2 perasaan nak keluar bekerja balik tu membuak-buak.....walaupon kadang2 aku sakit hati org memperlekehkan..ko dok rumah buat ape je?tak boring ke?kalo aku mesti bla bla bla...tapi takpe lah...buat masa ini...biarlah hidup aku tak berkembang,asalkan aku dapat tengok perkembangan Hajiq hari2...biarlah sedikit pon ..dapat jadi org pertama yg menyaksikannya tiap2 hari dah cukup buat aku berbangga...

dan sedikit sebanyak,keterujaan aku nak balik Msia dan memulakan life sebagai wanita berkarier makin lama makin menipis.......sebab balik Msia =bekerja=org lain jagakan Hajiq......tapi realitinya..macam mana pon hidup selesa di sini..aku kena jugak balik..masih banyak lagi tanggungjawab yg perlu diselesaikan di sana.....

dan apa yg mampu aku buat ialah berdoa...berdoa tidak ada lagi ibu yg menitiskan air mata meratapi kematian anak di bawah jagaan pengasuh...dan berdoa aku dapat menjaga amanah ini sebaiknya...berdoa dijauhkan dari kemalangan dan malapetaka..berdoa diberikan kesabaran,kesihatan dan dipanjangkan umur..dan berdoa Allah murahkan rezeki kami, menunjukkan jalan yang betul serta mempermudahkannya..

Ya Allah..aku bersyukur atas nikmat mu..ampunilah andai aku lalai dan leka dengan nikmatmu....Kau peliharalah anak ini Ya Allah...dan biarlah kasih sayang ku kepadanya itu kerana kasih sayang ku kepadaMu ya Allah...amin ya rabbal alamin..

7 comments:

chiput said...

al-fatihah. aku ni pn skang tgh dok mayou nk keje ke tak. terkenang anak2. xhantar nursery kang xreti bergaul. nk hantar, takut xterbela. en. hb kate xkeje pn xpe. alhamdulillah..stakat ni hidup kitorg yoyu lg dgn duit gaji en. hb. en. hb pn still boleh bg mak ayah die, mak ayah aku duit bulan2. kalo kerja kang, takut aku plk penat n stress. haih...camno? camno?

p/s: tgh aku taip ni aku dgr al-fateh ckp,"adik..tu bkn mknan adik.." rupe2nye si adik tgh gigit mainan along nye.

nadia said...

ko takde terikat kena kerja mana2 ke chiput?itu lah..sekang ni yoyu lg ktrg ni tp kang kalo nak beli umah ke bertambah lagi anak ke camne..otak ni pon makin lama makin berkarat..kalo balik pon aku cari kerja yg dok pejabat,office hour je kot..ntah la...ape komen dok msia weh?citer siket..

sharEna said...

haihh..untung nad
tp jd hoswife pon penat jugak kan? bkn dok goyang kaki jer..byk oo keje nk buat..dgn anak yg lasak nk membesar..hisshh cabaran gak tue...kite klu ade peluang, nk gak jd hoswife. apekn daya gaji habi masih xdpt tampung all expenses..insyallah 1 hari nnti =) amin.

chiput said...

aku xterikat dgn mane2 sbb hari tu mule2 en. hb yg tanggung setahun. tanggung tte iu ka...dpt menjou utk jyugyouryo 1year. 2nd year plk rezeki dpt scholar jasso. tu psl la aku suke2 hati je kyuugaku 1 sem ms bersalinkan al-fateh;)

dok mesia mcm ni la. service xpyh compare dgn nihon. aku xterkejut sbb en. hb dh ingtkan awal2. aaa..dok kt jln raya mmg plg menakutkan. aaa...lain2 aku suke sbb byk mknan!

missydyana said...

betol la penyet.
aku pon everytime baca news mcm tu mmg sedih sgt and terus teringat anak sendiri kat rumah.
untung la kau dpt jaga anak sendiri.I am sure almost all mamas pon kalau ada can, nak duduk rumah letak anak dia celah ketiak aje.
penat tu belakang kira ok, yg penting you guys have each other :)

nadia said...

chiput;ooo...jom nanti start kerja sama2 jom..hehe..ade kerja best rekemen la kat aku ek..yg penting msia ade keluarga dan org tersayang dan FOODS kan..heheh

jib;itu la..jd mak ni senang benar kan air mata nak mengalir..selagi ade peluang,selagi tu aku peram dia celah ketiak..:)

nadia said...

eh terlps pndg lak comment sharena..insyaallah ade rezeki nanti tuh..skng ni pulun kerja puas2..kang dah kumpul byk duit leh jaga anak kat umah..(walaupon kami duit x byk pon dok umah jugak..hehe)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...