Tuesday, 5 October 2010

Latest diet di jepun..

sebab takde mende menarik berlaku kecuali budak motak yg makin mengganas mungkin sebab nak beralih bulan..(mintak2 bukanla sebab memang semulajadi ganas),tapi sebab update blog dah jadi cam rutin harian ..so,merasa la aku nak cerita pasal trend diet jepun pulak kan...sedangkan sendiri dah bertaun dok jepun tak jugak kurus2 cam minah jepun...tak paham aku....

semalam eh kelmarin tengok rancangan B.C Beauty Colosseum kat tv..program ni mcm dia oen(menyokong?) org2 yg terasa dirinye gemuk/hodoh..atau (
dia x sedar diri tapi org lain yg merasakan dia gemuk/hodoh) utk diet,plastic surgery or ape2 je la nak mengubah imej dan mengembalikan keyakinan diri balik....gila la masuk program ni terus jadi kurus,chantek kan..dah la org sponsor..glemer lagi tu masuk tv..setiap kali aku tgk program nih mesti rasa cam nak 応募(hantar entry) je..tapi kang tak pasal2 mencapub masuk tv pulak dah......

selama ni semua program2 diet diorg nampak tak menarik,leceh atau memerlukan duit yg byk dan usaha yg keras..tapi yg kelmarin punya nampak mcm senang dan harus dicuba...ade 3 cara yg dicuba oleh 3 org yg gemuk/perasan gemuk..
(yg srg tu berat 80 kg leh terima la nak diet bagai..yg lagi 2 org tu ade ke berat 50-53kg dia kata gemuk?memang rasa nak tempeleng kan)..tapi takpe.utk kebaikan sejagat,kita buang EMO jauh2...shuh..shuh..

cara pertama;

makan cendawan MAITAKE satu serving(100g) setiap hari je..yg lain2 makan mcm biasa tp seimbang la kan..eh tak tau la aku translation maitake nih..cam gmbr bwh ni la rupa dia...cendawan mmg bagus pon utk diet sebab 90% ialah air dan fiber..tapi maitake ni paling berkesan antara semua cendawan2 lain sebab dia ada kandungan tinggi satu menda tu( taktau nama) yg membantu pecahkan lemak dan kolesterol...tapi kalo goreng,rebus lama mcm zat die hilang..so baik masak macam sup..pastu hirup abes licin sup dia..sup dia tu yg penting...katenye la..jgn la pulak di buat cendawan goreng minyak penuh telan hari2 pulak kan..


cara kedua;

HOT YOGHURT..iaitu makan yoghurt yg dipanaskan tiap2 pagi..cara dia,panaskan yoghurt dlm microwave 30 seconds..tak yah wrap bagai..dan sehari makan paling byk pon 120g je..sebab kalo lebih dari tu takde kesan katenye..kiranya mkn byk sgt pon membazir saje la..selama ni kan mmg yoghurt org tau kan bagus utk diet sebab kurang kalsium antara salah satu sebab gemuk..tp katenye kalo makan yoghurt sejuk,usus punya digestive function akan menurun dan susah nak serap kalsium tu....jadinye kena la panaskan dulu yoghurt tuh...:)..makan yoghurt ni as breakfast,menu lunch ngan dinner mkn la suke hati tp sampai 80% kenyang sahaja...dan elakkan snacks..pompuan ni buat sebulan turun 6kg tuh...

cara ketiga;

makan TOMATO BAKAR...tomato bagus utk diet sebab mengandungi kadar lycopene yg tinggi ..yg berfungsi mengurangkan kolesterol,melancarkan pengaliran darah dan seterusnye meninggikan kadar metabolisme dan memudahkan pembakaran lemak..tapi kalau makan tomato mentah,susah nak serap lycopene ni..mengikut data,penyerapan dia naik 3 x ganda kalo dibakar..cara dia,sebelum dinner makan 2 biji tomato saiz besar/normal ..atau kalo mini tomato 15 biji..bakar sekejap dlm oven toaster atau grill sampai hangus2 kulit dia cam menggelupas? siket..pastu time nak makan letak siket olive oil..kalo tambah olive oil,kadar penyerapan lycopene naik smp 6x ganda katenya...

hmmm..itu je la ikut pemahaman aku..basically macam semua menda kena panaskan dulu la baru ade kesan yg lebih efektif..ciss..patut la selama ni tak berjaya diet aku...terasa gigih (dan mulia) la pulak kan menaip panjang2 gini..sharing is caring kan...

tp aku rasa cara kedua paling senang dan ekonomi...kalo cendawan jemu weh makan hari2..tomato pulak mahal kat sini......jadi aku rasa nak mula makan hot yoghurt start esok..:)....(esok,esok,esok...nape la tak mula sekarang kan?) kot ikut di tamak hati,mmg rasa nak buat tiga2..nak makan hot yoghurt breakfast,maitake lunch,tomato dinner...tp err...ikut hati mati ..


sesape terasa makan byk siket dari biasa raya sebulan nih,meh la try reramai meh...

2 comments:

chiput said...

kagum2! aku nk try jugakkkkkkkkkkkkkkk! care kedua plg senang mcm ko ckp. esok jgk aku try! errr..yogurt berperisa aci x?

nadia said...

adoi ko diet kang tinggal ape je tuh kang??hehe..jom2..utk kesihatan kan..puas la selama ni aku mkn yoghurt sejuk..berperisa pon err.aci la...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...