Wednesday, 13 October 2010

Starting solid foods..

since Hajiq dah masuk 5 months ni,semangat la kan nak introduce dia to solid foods..sebabnye dia minum banyakkk sgt..susu badan pon makin berkurang..jadinye,dr aku top up byk ngan susu formula baik la aku start bagi dia makan kan..so beli lah gadget ni last monday..gadget la sangat kan...sedangkan alat menapis dan melenyek aje...bukan tamau beli mixer ke mini chopper ke hape ke..tp dah malas la nak beli brg letrik kat sini..kang nak bwk balik msia satu hal..rumah kat msia nanti penuh dgn transformer je kang...lagikan awal2 ni makan menda2 senang je..just nak introducekan je.so rasenye mendealah ni will do kot for the time being..


ni lah dia..mudah dan compact..segala menda boleh dilenyek setiap masa, di mana2 sahaja..


His first bubur nasi lenyek..sebab 1st time kan,malas la aku nak tanak bubur seperiuk..kang tak makan membazir sudah..so just amek nasi yg kami makan tu satu sudu,lenyek2 sesedap rasa..


tambah air secukup rasa sampai lembut...

dan ulang la proses melenyek dan menapis ni sampai dapat bubur halus dan cair mcm ini...


kerja leceh jugak melenyek2 ni...kalo pakai mixer sure sesaat dah siap..tapi takpe..saye memang byk masa...:)enjoy je buat kerje kalo utk baby nih...cuba kalo kena lenyek makanan suami...harus ku pikir 100 kali dulu...

basically aku ikut je schedule yg nurse tu bagi mase check up 4 months hari tuh..and dah start survey resipi2 solid food japanese style...kalo ade sape2 nak ke boleh la aku translate kan and share nanti...

tapi secara ringkasnye,utk baby 5-6 months ni,start ngan bubur nasi/kentang lecek,start ngan satu sudu setiap hari then tambah siket demi sedikit utk seminggu..masuk 2nd week baru tambah sayur..dlm ni dia bagi contoh carrot,labu,bayam,lobak putih,brocolli,kobis..then masuk 4th week baru tambah tofu ngan ikan..

nurse tu ade ckp suruh bagi menda2 manis buah ke biskut ke lambat2 siket..kang dpt mende sedap awal2 dia tak mau dah mkn bubur ,sayur...tp tgk la camne..kalo nmpk Hajiq tak selera je mkn nanti aku tambah jugak la fruits puree ke cereal ke..


nih ade siket gmbr aksi budak motak makan for the 1st time..

eh utk saye ke tuhh???macam tak percaye je..(ntah2 ibu yg nak ngap sendiri..)

dah aku jangka..dia lebey berminat kat kereta...boys will always be boys kan..


tu dia..siap dengan tangan feel sekali tuh..nyam..nyam..

oh ..anakku dah makin besar dah..good boy!

6 comments:

lumpkins said...

omedetou hajiq...dh mkn solid food...mesti kak nadia tgh excited nak bg dia try mkn mcm2 kan....

nadia said...

itulah..mak dia terlebih excited sedangkan Hajiq dok nak makan sudu ngan main kereta tuh aje..hahah..

Mawar_Mohamad said...

Oooooo me like this entry ;) chomels ok ur baby mkn bubur.jz like hamzah i suka tgk muka dia everytime i suapkn bubur.
Share2 recipe solid food k.

nadia said...

thank u mawar..best tgk muka diorg..tak sabar nak tgk muka kalau makan menda yg masam2 mcm kiwi ke orange ke..sure kelakar..nanti kalo dah try resipi best2 i share ye..

chiput said...

al-fateh dulu ms 7bln aku bg mkn tom yam. ehh..silap2..die yg rampas dr aku sudu tom yam n suap kt mulut sndr. sebenarnye aku tgh suap en. hb. sudahnye sejak dr tu die nk mkn bende berperise je. huhu..sampai sensei hoikusho pn pening fateh x mo mkn udon, bubur yg xde perise.

nadia said...

hahah..kelas gitu 7 bln dah mkn tomyam..ni hajiq pon nmpk kureng je selera mkn bubur kosong nih..gatal je tgn aku nak bg buah2 ke..tunggu la seminggu dua lg..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...