Friday, 1 October 2010

Projek menjahit baby stuff-Diaper stackers

Lama dah aku peram kain2 cotton nih..beli last 2 weeks since kain2 yg dulu beli masa mak dtg dah finish already...beli kain murah,keras2 1m 100-200yen je nak buat practise..niat di hati nak jahit macam2 utk Hajiq..oh budak kecik..mcm mana lah kamu yg super kecik tu boleh ade super power yg sgt besar smp boleh bukak hati seorg ibu yg 'kerastangan' utk buat menda yg satu masa dahulu dirasakan paling rumit dan leceh dlm dunia iaitu menjahit???agaknye dah kene ubat guna-guna kot aku nih..muahahah..


mula2 dok search tutorial menjahit kat internet..tp byk omputih je semua..belum start jahit lagi aku dah pening nak pahamkan istilah2 dia guna....nak tukar yard kepada cm pon dah pening..so baik tak yah...ajak la en.hb g BOOK-OF beli buku2 jahit second hand..tp standard la buku murah..takde la lengkap sgt..byk dia bagi plan je..langkah2 mana nak jahit dulu,mana kemudian semua die suruh pikir sendiri...kalau org dah terrer menjahit,mmg pandang rajah tu je sekelip mata dah boleh agak kot nak wat camne........sapsapsoii aje...



jadi ini hasil pertama ...ok tak?(plis ckp ok walau hanya dlm hati anda...)cacat sedikit...eh bukan..banyak benar cacatnye,buruk betul rupanye....tapi buruk yg membawa bahagia ...:)..asal lalu je tepi diaper stacker ni sure rasa hati berbunga-bunga nak tersenyum sorang2..memang syok sendiri..kalo beli je memang la lagi gojes tp manakan sama kan dgn hasil tangan ibu..siap ade intial Hajiq lagi tuh..ape2 pon selagi Hajiq tak pandai komplen mengata ibunye 趣味悪い。。。(takdak taste..),akan ku gagahkan jugak la menjahit sedikit demi sedikit utk dia...PRACTISE MAKES PERFECT kan..


tapi weh..menyesal tak jahit siap2 semua masa pregnant(tp time tu takde mesin lagi)..ni aku baru nak start potong kain,dah terjerit2 budak motak tuh...adoila...menguji kesabaran iman dan kecekalan jiwa betul la...

okeh dah..tak leh taip pjg2 nak kene kemas rumah esok ramai org nak dtg..insyaAllah..
hopefully lepas2 ni makin byk hasil kerastangan aku yg bakal muncul..:)

7 comments:

sharEna said...

rajennyer nad...

xpe mengisi masa lapang. ehh, tp ok per hasil tuh. cam lawo jer. tempah satu!!!!! utk naurah..bole lerrr...kekeke =p

nadia said...

mengisi masa lapang time2 Hajiq tidur tuh..mcm je lawa..hahah..tak layak lagi nak amek tempahan..kang ibu naurah reject tgk senget benget jahitannye..:P

FF said...

Waaa nadiaaa!!
Ni yang respectt sama ko niii.. Sugeii jyann..
Ni nk wat ko jd idola ni :) hehe

nadia said...

idola la sangat..jgn kata ko,pn saerah pon silap2 kalo nmpk ni jadikan aku idola kot..muahahah.
kalo aku boleh,ko sure berkali ganda lagi boleh punye laa..:)

Mawar_Mohamad said...

Wah chomelnye nad u ada creative side in u ye.keep it up mesti ur baby loves u so much :)

chiput said...

big clap 4 u! samtekkkkk la..tp, kalo initial tu kaler merah lagi cunzzzzzzzz!

aku jahit baju raye fateh ari tu. beli kain 1m 2 ringgit kt kamdar. 1st try..xberani gune kain mahal. alat2 jahit xcukup. shikamo, main gunting kain ikut LOGIK. xukur pn bdn anak aku. siap lilin kain lg sbb xde mesin jahit tepi. 4 hari b4 raye aku start buat sbb nk boria anak beranak kaler baju fateh xde. wahhh..sgt mencabar dgn 2 anak nk menjahit, ok? hasil nye sgt cun la di mate aku. TAPIIIIII! jissaini mireba..hahaha! malu!

p/s: ms aku menjahit tu..dok terpk2..apesal la hasmah xamek aku jd tukang jahit ms ED dulu?

nadia said...

mawar;thank u thank u...misi encungkil bakat terpendam nih..hehe..

chiput;betul2 kalo kontra kan siket kaler tu lagi nmpk menawan kan..

wah hebatnye kat msia pon jahit sendiri..aku hari tu jahit baju raya pon separuh tensen rasa nak tarik2 rambut nak siapkan..baju jahit sendiri ni mmg x boleh tgk dekat2..bahaya..kang nmpk segala senget bengetnye..:)

kalo hasmah amek ko jd tukang jahit masa ED,jawabnye tak siapla backdrop batch kite..heh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...