Wednesday, 31 March 2010

tragedi berdarah di pagi hari..

tengok tajuk pon dah boleh agak..pagi ni mmg pagi yg amat panik la ...bukan tragedi berdarah bertikam lidah atau amuk-mengamuk...tapi tragedi hidung berdarah takmau berhenti-henti.....
mula2 sikit aja..kuar bile aku basuh muka,hembus hidung......fine la..aku duduk diam2,ingtkan mcm biasa lagi 10 min die berhenti la..en.hb terpaksa pergi kerja..tinggal la aku terkapai-kapai...ok xpe lagi....aku tak panik lagi......

5 min lps die pergi kerja je......aku rase aku terhembus hidung ke terbersin ntah.......darah terus mengalir laju mcm air paip...ok..aku stat panik!..biasanye setakat 2 gumpal tisu je dah benti dah darahnya tp kali ni bergumpal2 x berenti2 jugak...makin menjadi-jadi ada la..aku tgk jam pon dah dkt stgh jam ni bleeding ni......dlm kepala dah terbayang darah ni x berhenti2 smp aku kurang darah..pastu x cukup oksigen smp ke bibit...pastu kene panggil ambulan..pastu....pastu...mcm2 la mende negatif bermain kat kepala nih.........x boleh jadi nih..aku call en.hb...mase nak amek hp ni satu hal pulak...dgn satu tangan pegang tisu tahan kan hidung nye..nak ckp pon satu hal...menjejeh2 darah smp masuk dlm mulut.....ya Allah..masa tu mmg aku rasa mcm pesakit kronik yg muntah2 darah,kuar darah dr hidung ngan mulut tu la...mmg mcm hape je aku rase.....terus mengalir lagi..bukan drh..air mata la ape lagi.......terus aku emo rase sunyi sgt....nape aku sorang2 kat sini..nape xde org peduli.......kalo darah ni x benti,aku pengsan ke hape takde sape yg tau macam mana......mmg drama betul la........

ok dah dipendekkan cite......en.hb pon balik x lama lps tu...tup2 die balik je darah ni tau pulak nak benti ngalir kan.......die ajak g klinik tp aku rase x payah la....die pon amekkan tuala,rendam air sejuk lap2 muka,leher aku yg penuh darah menitik..die ukur tekanan darah aku..bagi air soh minum....ape lagi.....terus la vooosh...kuar balik air mata.......(camne background soundtrack kuar air mata..cam pelik je voosh?).....terus die panik..aku pon panik....aku rasa mcm kalo die takda macam mana.....macam mana?bukan separuh..seluruh kekuatan aku skrg mmg bergantung kat dia...dan DIA......ya Allah.. permudahkan lah... lindungilah kami ya Allah..

dah...aku taip byk2 kat sini pon ade org kesah?
EMO lagi..sila memahami..


*tgh aku taip2 ni,en.hb tengah tdo berdengkur belakang aku nih..ewah2 ..mentang2 dpt cuti half day..amek kesempatan ye.....nak gak join tdo tp terkejut aku belum ilang...x boleh lelap pulak mata ni...

ni aku amek dr babycenter..sedikit info pasal nosebleeds during pregnancy......kesimpulannya..JANGAN PANIK!percayalah ia tidak akan membantu......

Is it common to get nosebleeds during pregnancy?

Yes, nosebleeds do tend to occur more often during pregnancy. Pregnancy can cause the blood vessels in your nose to expand, and your increased blood supply puts more pressure on those delicate vessels, causing them to rupture more easily. Although it's unpleasant and inconvenient, an occasional minor nosebleed is generally harmless.

You're especially likely to get a nosebleed when you have a cold, sinus infection, or allergies, or when the membranes inside your nose dry out, as they do in cold weather, air-conditioned rooms, airline cabins, and other dry environments. Trauma and certain medical conditions, such as high blood pressure or a clotting disorder, may cause nosebleeds as well.

How can I stop a nosebleed?

When your nose starts to bleed, sit down, keep your head higher than your heart, and put pressure on the bleeding nostril for five to ten minutes. (Use a watch — it's longer than you think.)

Using your thumb and the side of your bent index finger, firmly pinch the whole soft lower part of your nose and exert pressure toward your face. Don't let up for a second — even if you're getting very curious to see if the bleeding has stopped — because that could interfere with the coagulation process.

Applying ice can help, too, because it constricts blood vessels. Hold a cold pack or a bag of frozen peas over your nose and cheeks with the hand that's not pinching your nostrils closed. Don't lie down or tilt your head back: You might end up swallowing blood, which could cause nausea or even vomiting.

If the bleeding hasn't stopped after ten minutes of pressure and ice, continue for another ten minutes as long as you're not bleeding heavily. Consult your healthcare practitioner if the bleeding doesn't stop after 20 minutes of pressure.

Can I do anything to avoid getting a nosebleed?

• Drink extra fluids to help keep all of your mucous membranes well hydrated.

• Blow your nose gently. Aggressive blowing can lead to nosebleeds.

• Try to keep your mouth open when you sneeze.

• Avoid dry air, especially in wintertime or in dry climates, by running a humidifier inside your house and not overheating your bedroom. Also stay away from irritants like smoke, which you should be avoiding anyway.

• Use a lubricant to prevent nasal dryness. Some experts recommend petroleum jelly. Others suggest a special water-based nasal lubricant that is available over the counter at pharmacies. Saline nasal sprays or drops can help, too.

• Don't overuse medicated nasal sprays or decongestants. They can dry out and further irritate your nose.


3 comments:

kew_chop said...

uishh byknya darah.pegila spital kalo jadik lagi. takut aku tgk.
jgnla emo2 mak buyung. aku selalu baca blog ko, tapi tak tinggal jejak. kalo umah dekat dah lama aku terjah umah ko. take care ek.

nadia said...

tu la..aku pon x bajet darah sbyk tu..tu yg gelabah sekejap...
emo tu hish..kalo die dtg mmg aku x leh nak buat apa la..tp kene control ni..kene senyum dan abaikan je......
aku pon slalu baca blog org x tinggal jejak..

thanks murni!

chiput said...

salam nadia.

gomen sejak blk, ni first time aku sempat jenguk blog ko. aku dh tinggal melaka. kt sana belum masuk tenet. kalo ade pn belum tentu sempat nk jenguk. al-fateh betul2 lepas rindu 6bln xjmpe aku. xmo berenggang langsung.

aku ari tu pn 2,3kali jgk la hidung brdrah. mencurah2 mcm air paip. huhu. ms 1st time mmg panic. tp aku google article psl nose bleeding, lps bace article alhamdulillah bile kene lg aku boleh handle. ko pn lps2 ni sure dh xpanic bile jd lg.

ok, aku nk tdo dh. gambattene!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...