Friday, 12 November 2010

Cara mendidik dan merangsang perkembangan minda bayi dari umur 0 tahun_by Kayoko Kubota

dah lama pending entry ni..malas nak translate la kate kan..firstly,sape makcik Kayoko Kubota nih?makcik ni or should i panggil nenek dah umur 80 tahun++..suri rumah aje,suami dia dulu professor buat research pasal neuroscience..dia boring2 dok rumah time pregnant tu ,dia bacalah buku suami dia yg tebal2 tuh..then dia kaitkan la apa yg dia baca tu dgn cara dia jaga anak ..and dia kata peringkat umur 0-1 tahun is the most important stage to develop the brain.and mcm terbukti la berkesan kat anak diorang ni.. 7 bulan dah pandai jalan,setahun dah boleh cakap 1000 words,2 tahun dah boleh baca hiragana and dua2 org pon grad Todai(Tokyo University)..dah lama dah masuk tv pasal makcik ni tp masa tu macam tak amek peduli sgt...ni Hajiq dah besar siket ni baru la sebok nak study pasal early learning nih..nenek ni siap ade bukak kelas utk ajar budak2 ni jadi tensai(genius) ..memanjang la kelas die full..waiting list berderet.....hebat kan?kalo aku dah umur 80 tahun ntah hapa la yg still mampu buat agaknye...

panjang pulak intro..so,here goes the tips..menda biasa2 je sebenarnye tp menda2 biasa macam ni la yg kalo introduce dr awal boleh merangsang minda budak kecik ni..lagipon kalo nak menda2 luar biasa la of kos la kena masuk kelas dia kan...huhu..sape paham bahasa jepun,tengok site dia terus lah senang..click sini...

1.always talk to the babies when changing diapers-bagi diorg dengar kita and tengok expression kita..

2.main peek-a-boo at least 5x sehari-utk tajamkan daya penglihatan and help them concentrate on one point

3.pakaikan baby baju colourful-develop colour sensation.

4.selalu dukung baby,org jepun kan selalu gendong kat belakang tu kan.-bagi diorg nampak and explore sekeliling sama macam apa yg kita nampak..kalo dok terbaring je kat bawah tu kan terbatas ape yg dia nampak..cam otak tak berkembang gitu.

5.dont use baby words-karang diorg confius bila time kita nak ajar proper words..jadi 2 kali kerja pulak..

6.kalau nak ajar baby guna spoon ke pencil ke ape2 aje la,jgn terus bagi diorg mende alah tu,tunjukkan cara guna banyak2 kali dulu,baru bagi-encouraging diorg copy sesuatu can stimulates brain.

7.always ask babies 'which one do you like?' when making choices,jgn terus pilihkan aje ikut yg kita suka-encourages them to use brains in making decisions.

8.ajar anak berhenti bergerak/buat apa yg dia buat bila kita cakap STOP-dpt ajar anak avoidance of danger.

9.Gerakkan toys especially rattle dengan perlahan2,jgn main goncang je laju2 dpn mata dia-sebab babies yg kecik lagi still tak boleh nak detect gerakan yg laju.tu yg bila kita goncang laju2 dia buat dek aje..cuba try perlahan2..gerakan mata diorg akan ikut je mainan tuh nanti..

10.Ajar anak minum pakai straw since umur 1-2 bulan lagi-dgn menghisap,lidah dia akan trained,lebih keras..akan membantu pernafasan,mempercepatkan voice and sound production.

11.pandang dalam2 mata baby bila bercakap dengan diorg so that dia dpt dengar perkataan kita sambil baca air muka kita-dapat train diorg baca emotion/expression org lain dan jadi budak yg paham bahasa.

12.Bagi diorg hidu macam2 bau-develop smell sensation dan merangsang emotions .

13.Selalu bagi diorang koyak kertas -so that diorg cepat belajar guna jari, merangsang hand dexterity dan seterusnye jadi budak yg cermat dan teliti.

14.Selalu bagi diorang tengok tv tp jangan lama sangat,mesti ada rehat..contoh bila tengok 1 jam,rehat 15 min-dengan meniru pergerakan/bunyi dlm tv tu boleh merangsang otak.

hmm ..nmpk macam menda biasa2 kan..tp ade je yg selalu terlepas pandang..yg penting ajar menda2 ni secepat mungkin.jgn anggap diorg kecik lagi..kang lama2 tu pandai la sendiri...(aku la tuh..huhu)memang eventually diorg akan pandai sendiri,tapi kata kuncinye...ajar secepat mungkin seawal dr newborn lagi..makin awal kita ajar,insyaAllah makin nampak kesannya..

sorry,aku translate lintang pukang ...memang rojak betul la bahasa aku nih..huhu...



colourful tak saye?

sape berani panggil la saye botak..nampak nih penumbuk nih..:P

6 comments:

sharEna said...

nad, potensi otak baby nie sllu diperkecilkan. kite kene ubah mindset yg 'diorang tak tahu apa2'. sbnrnya diorang adlh sgt genius. fizikal je lemah, tp otak sgt mudah memproses apa2 yg diorang dengar & nampak.

sejak kite start bg naurah tonton learn english with noddy, dia makin bijak & lincah. mulut pon da becok bile tgk vcd noddy. tgn dah gerak2 nk ikot pergerakan character. sblm nie dia mcm kurang respond sket. early learning mmg sgt penting utk baby membesar jd bijak =)

pasnie nk ajar naurah menom guna straw & kasi kertas paper byk2 heheh

lumpkins said...

benkyou ni narimashita kak nadia....

idya said...

thaaaaaaaaaaaanx for sharing.. very2 informative.. tk sabar nk try.. :)

tp asal tkle copy blog kau nih? hehe.. mane nk igt sume tips tu.. :D

nadia said...

sharena:betul2..dan tugas kita nak merangsang perkembangan otak diorg tuh..insyaAllah..

syaz:mari kita praktikkan..:)

idya:hmm..tak boleh ek copy?aku boleh je copy..haha..ke sebab aku yg tulis of kos la aku boleh copy..tak tau la aku setting2 nih..ajar plis..

btw,gut luck okeh!tak sabar nak tgk baby kau..

chiput said...

al-fateh dulu since 4bln aku bg tgk video cerita dan lagu2 anak islam kt youtube. belum setahun die dh boleh humming lagu2 yg dia biasa dgr.

ckp pn mmg xde guna bhs bb. tgk la sekarangggggg...wah2! ckp xberenti mcm org tua. intonation nye. cukup lengkap semua. cuma sndr yg pelatla.

an-na'em plk skang ni mmg nmpk suka benda2 colorful. kalau aku biar merangkak, dia akan tuju dkt benda2 yg colorful. surat kabar pn kena siap2 baca cepat2. kalau tidakkkk...dia ygmeluru tuju nk koyak dulu.

nadia said...

chiput,thanks for sharing..

aku ade gak bukak lagu anak2 islam tu..tp byk indonesia punye aje.aku pulak yg tak paham bila dgr..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...