Tuesday, 9 November 2010

Dermal collagen essence mask..

ohayou gozaimasu.
hari ni nak cerita pasal 乾燥肌(kulit kering)..paham2 je la dah nak start musim sejuk ni...memang kering habes la....lagi2 kalo bukak heater,cuba kalo tak pasang humidifier ..bangun pagi sure sakit tekak....dah tu ala2 pemalas nak belek muka macam aku nih....memang habes la kering kontang kulit tuh..kang nak tunggu menngelupas baru nak gelabah..sampai tahap aku tadah muka kat atas humidifier tu kot2 ade kesan..tp jgn risau,belek diri sendiri jek malas..Hajiq memang wajib aku belek setiap hari ,tenyeh lotion setiap inci.....

mase pergi oulet mana ntah,terjumpa la Dermal collagen essence mask ni..product Korea...tengok ramai sgt minah jepun berkumpul beli..kat Jepun memang glemer la produk kosmetik Korea sebab murah tp berkualiti..tengok aje la kulit minah Korea semua licin gila..yg buat aku terasa nak pakai sebab jenis dia banyak sangat..ade 30 jenis..pilih la nak rasa ape..and dia pakai marin collagen..seaweed etc..so xde la takut dia pakai collagen ba alif ba ya ke ape..mase kat outlet tu aku beli 3 keping je..saje nak rase...satu 100 yen dia jual..sekali balik rumah ,pakai tempek kat muka......eh best nih..bau best,lotion dia tappuri(banyak)...sekali aku check online..terus sumpah seranah...paling murah boleh dpt 17 yen satu..hampeh..tipah tertipu betul...terus la aku order 30 keping..hahah..bagi aku memang ok la..terus feeling2 kulit moisturize gitu..harga pon murah...hari2 boleh tukar flavour pulak tuh..suka hati je kan hari ni nak tomato,esok timun,lusa royal jelly... takde la bosan dan dapat la 気分転換  kejap bau wangi2 nih...aku bukan nak promote ..takde kena mengena pon dgn aku pon produk ni..tp kot2 sapa berminat,ni la site yg murah tu..tp utk yg dok jepun je la..kat Msia tatau la ade jual ke tak..tp td aku google2 nmpk satu site ni ade la dia terangkan pasal produk ni panjang lebar..yg jenis ni elok utk masalah kulit ape ...senang la kita nak pilih ikut kesesuaian kulit ...byk lagi sebenarnye produk essence mask from korea ni tp hmm yg Dermal ni kot paling femes dan murah..haha...berapa byk perkataan murah da..maaf la,aku memang cheapskate lagi2 la kan bab2 kosmetik nih....

pic credit to yahoo image..

awat tetibe aku cerita pasal produk Korea nih?hehe......sebabnyeeeeeeeeee insyaAllah ade rezeki kami akan bercuti2 ke Seoul awal bulan depan....tak lama pon..5 hari je..jadi la kan...memang dah lama dr zaman anak2 dara aku nak pergi Korea..kata pon dah dekat sgt dgn Jepun ni..tapi tak kesampaian jugak....memang rezeki Hajiq la time dia dah ade baru dpt peluang nak pergi..bila Bawear(kawan batch en.hb) ajak,on saje la kami....boleh gak nak harap dia jd tourist guide ke tanya2 org jalan ke..die kalo makcik jepun pon die leh ngorat,apetah lagi makcik korea..kejam mata je....tp tu la dah book tiket tu baru aku cam cuak2 mampu ke nak bawak Hajiq ni..adoi......naseb baik flight 2 jam je....kire cam prektis aa nak balik Msia nanti......kot 2 jam ni pon tak lepas,camne nak balik Msia 6-7 jam dlm flight tu kang......sape2 ade tips bawak baby naik flight meh la cerita....and sape2 dah pernah pergi Korea tu sudi2 la kongsi tempat mana yg wajib pergi kalo tak pergi nyesal rasa nak patah balik..oh cuaknye nak pergi negara tak paham bahasa dia ni...first time nih..dah tiap2 tahun dok ulang jepun-msia je kerjanya.....sgpore ngan indonesia sah2 aa tak kire kan......memintak dipermudahkan la...

10 comments:

sharEna said...

aaaa...beshnya g korea...belikan kite produk Skin Food boleh? kat sini mahal gilos...dah habis teros x top up dah sbb better beli baju naurah lg leh dpt 4-5 pasang hihih =p

Ibu Alia Kaiyisah said...

Nad, make sure bwk toys dia. sbb 2 jam tu amatlah lama utk parents yg bwk baby. kita bwk kaisya balik sabah raya hr tu pun bersilat jugak dlm flight. nasiblah dpt stewardess baik siap bwk kaisya jalan2 lagi tu. haha.


1 more, as usual la kalo nk fly org akan pesan ms take-off n landing jgn lupa susukan baby. kt x sure kenapa. may be sbb pressure kot?. (sbb kt slu sakit telinga tiap kali take off n landing).

oh. byk pulak pesanan penaja kali ni eh. gud luck la ya, and happy holiday.




*NAK FRIDGE MAGNET SATUUUUUUUU!!!*
hehehe.

nadia said...

sharena;betul ke nak kirim?tp kang kos nak pos tu lagi mahal kang..hahah..tp klau betul bagi details ye..kite pon rela la beli barang Hajiq lagi dari beli brg sendiri..

ann;eheh..baru tau nama dia ann..:)
thanks for the tips..itu la..doa hari2 dia tidur nyenyak time 2 jam tu boleh la kami dok dgn aman..

ckp psl susu kan..susu leh soh stewardess buat ek?nak bancuh siap2 kan x leh bwk cecair naik atas..byk nak kena search pasal bwk baby naik flight ni..adoi..

Ibu Alia Kaiyisah said...

susu tak pyh bansuh siap2. karang lama sangat tak sedap pulak (eheh. mcm baby tau sedap tak sedap ek). last time saya pack bottle + susu sekali dlm tu. time dia mula nk melalak bagai tu, baru la minta stewardess air suam utk bancuh susu.


kita pun mmg tak berani langgar peraturan bila nak fly. even dia kata bole bwk cecair (ikut sukatan yg dibenarkan) pun memanglah kita tak bawak. kata penakut kan. haha.

takpe. search pelan2. banyak info kena cari. kalau bwk diri sendiri je takpe la kan. ni nk bwk baby sekali, so harus tough mental n fizikal.

sharEna said...

nad, main2 jek la..hihihi...tggu nad nak balik mesia baru nk kirim betol2 =D

chiput said...

ari2 ko ckp kt haziq, 'nnt ibu nk bwk jln2 naik flight. haziq jd bdk baik. jgn susahkan ibu ayah. 2 jam je xlama. nnt sampai sana kalau haziq baik ibu bg reward..' (kehkeh..ayat last tu xpyh pn xpe..nnt die tuntut)

itu yg aku dok ulang2 sehari dkt 20x 2months b4 aku travel alone dgn al-fateh dulu. gifu-kankuu (shinkansen, norikae densya). overnight kt kankuu. jpn-msia (flight) alhamdulillah..al-fateh baikkkk sgt2 sepanjang 2 hari travel.

aaaa..lg bagus ko ckp kt haziq ms die tgh focus time menyusu ke. ms tgh tdo pn ko bisik2 la. insyaAllah haziq akan phm.

nadia said...

sharena:okeh..:)

chiput:wah..tips yg bagus!akan ku cuba..aku ni kureng guna cara psikologi cam ni sbb cam rasa dia tak paham..rasa mcm ckp sorang2..masa dia dlm perut rajin pulak buat..tp nmpknye kena praktikkan ni..insyaallah bebudak ni paham kan..

Anonymous said...

nadia..nk sibuk gak..mmg dulu buat benda yg sama chiput tulis..(ntahla..petua kakfaridah xsalah!)dr pregnant hari2 usap perut n ckp2 keluar ikut duedate..alhamdulillah kekka dgn izin allah kluar 1day b4 duedate..(xlah mak bapakcuak kan..nama pon bb 1st)..lepas lahir..hari2 pon cakap gak..almaklum..umur 2mons..travel dr hiroshima-tokyo(stop taishikan wat pasport*dah lee penat...layanan mmg HAMPEH..sakit hati gilaaaaaaa!!!uwaaa)..->balik msia esok tu..letih gilaaaaaaaaaaa...masa naik flight mmg bf...so slamat suma..ops,lastly slmat berryoko!!makcik ni jugak xsampai2 kangkoku..
-mommy izzdanish

nadia said...

hi syima!thanks for the tips..akan cuba praktikkan rajin2 cakap kat dia hari2..mintak2 dpt jadi budak yg dengar kata kan..izzdanish sure dah big boy sekarang kan?tak de peluang nak jumpelagi..isk2..

Anonymous said...

nad..mmg dah big boy!!nk masuk3y dah pon..potpet2x..xtau ikut perangai sapa(xngaku tu :p) tp kl die xdek..sunyi jek kete..otw balik kampung..mmg suara die laa...paling sensitip ngan hikoki...pantang jek mesti dia nampak dulu..wpon malam!tajam mata dia...mentang2 la duk subang eh..hehe...onegood day..insyaAllah jumpa..kl nadia balik msia lah...hehe...
mommy izzdanish

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...