Thursday, 4 November 2010

cerita tokyo trip yg penuh dgn gmbr makanan ajeeee..& sumber inspirasi...

ini cerita belated dah nak dekat seminggu dah pon..nak buat camne ..2,3 hari ni aku rasa sebukkk semacam...entah hapa yg disebukkan pon taktau la tuh...takde hape sbnrnye nak cite pon pasal g tokyo tuh sebab bukannye ktrg g meronda2 ke sana sini pon...dah puas dah pon meneroka time2 muda remaja dulu..motif pon nak g embassy amek passport ,jumpe kawan lama aje...niat tu nak la singgah sini,sana tapiiiiiiii mak aih.....tak payah lah..jammed sana sini...pergi Tokyo naik kereta memang bukan langkah yg bijak.....abes nak wat camne..naik train bawak Hajiq lagi aku tak yakin.......huhu..

jadinye gambar makanan je la yg banyak....:)

singgah kat Fujikawa R&R..memang wajib singgah sini tiap kali gi Tokyo sebab cantik..belakang tu bebetul Gunung Fuji..malangnye hari yg kami pergi tu tak nampak sebab kabus tebal sgt....time ni kol 8 pagi tau..tp cuba tgk menu ktrg tuh...ini bukan breakfast namanye..hehe..

his favourite,Double Unagi setto..


mini shirasu and maguro don for me..oh sedap!!!nak gak sebut mini..kang orang ingat aku balun 2 mangkuk besar nasi..

suka lah gambar ni..Hajiq udah macam clown pulak pakai baju tebal,topi gitu..heheh..

menunggu giliran kat embassy..

cerita kat embassy ni pulak..ade sorang uncle chinese ni kawen ngan org jepun..dah dok sini 20 tahun lebih..baru dpt anak 2 bulan lepas..nak g daftar la sijil kelahiran...boleh pulak borang tu bahasa melayu semata-mata..dia pulak BM langsong lupe.....adoi la...yg org embassy pulak tak layan sebab ramaaai org time tuh.....tak pasal2 jadi guru bahasa kat situ kejap..heheh..bini dia dah muka marah gila..ye la..dah 2 jam tunggu pakcik tu isi borang tak setel2...anak dah cranky nak susu tp nursing room takde..tanya org embassy ,dia suruh susukan kat toilet..ngamuk terus minah tuh kat situ....okashi jyanaidesuka?toire no naka de jyunyu nante,kodomo kawaisou to omowanai?..dah jadi drama pulak kat situ....garang jugak rupenye pompuan jepun ni ek...


yea,Hajiq dah ade passport!dah boleh balik Msia anytime!! setel bab passport,terus kami gerak ke Yokohama..memula ingt nak g odaiba....tp haih..tak sanggup nak mengharungi kesesakan....terus tadah tangan rasa bersyukur kat situ jugak kami dok area kampung ....nampak nye balik msia pon cam tak sesuai je kami dok KL nih.........

melepak la ktrg kat Lalaport Yokohama cuci2 mata..

sedap gila air coklat Godiva ni!sedap sangat okeh....

then makan kat The best cheesecakes ni..first time try..nampak nama dia je pon dah tergoda kan...restaurant ni kebanyakan menu die berasaskan cheese.....






memang best la food dia..memang the best cheesecakes la cuma..a bit pricey..

boleh pulak lepas tu en.hb nak g buat spek pulak kan....spek lama dah calar ,tak nampak sgt..susah nak bawak kereta la hape la..nak jugaaaak buat spek kat Tokyo..macam la balik nanti tak boleh buat..isk......

sebuk me'nerai' spek kat Hajiq..amacam?macho tak caye?siap buat mulut senget2 tu org pakaikan spek..tp jgn harap la nak belikan..kang membazir tak pakai punye la..

then dah kol 7 cam tuh,pergi la rumah murni & joe..kawan sebatch yg punye la lama tak jumpe....hmm..4 tahun lebih ade kot......mago pon ade...mamat ni training 2 bulan kat tokyo..ni pon setaun lebih dah tak jumpe...
ewah posing tak hengat...


kebetulan hari tu bday mago..dpt la makan kek murni ramai2...


then bila mago balik,kai pulak sampai...tp gmbr takde pulak..ni pon kawan satu batch jugak...dah dekat 3 taun tak jumpe...mak aih.....aku ade dgr yg kai dah slim....tp bila tengok sendiri depan mata,hilang terus kata2........terus la aku korek tanye rahsia camne leh kurus kan........gilak la..he lost about 30kg in only half a year..pastu terus feeling2 macam dia dah lain...lain bangat dgn kai yg aku kenal dulu...rokok dah tak hisap,cakap pon cam lembut aje...memang macam betsujin(org lain) je aku tengok.....terus rasa nak buat dia jadi sumber inspirasi... dan dan2 tu gak la rasa insaf makan banyak hari tuh kan.....hopefully aku pon dpt berubah la ke arah yg lebih baik..bukan la nak kurus gila pon..yg penting nak sihat..:)..ni badan naik,memang terasa la jalan siket, sakit lutut,sakit pinggang..sakit itu ini...huhu..

dan ktrg pon bertolak la balik dlm kol 2 pagi mcm tuh.....membawa hati yg berbunga2 dpt jumpe kawan lama ...ye la..kawan satu batch berapa kerat je la yg still ade kat jepun nih..semua dah balik...sesekali dpt bergossip,bukak cerita lama memang best..dan tak dilupa,membawa azam yg tinggi utk menguruskan diri macam sumber inspirasi ku itu...ewah....

6 comments:

Ibu Alia Kaiyisah said...

Nad,

sangatttt sakit mata tengok gambar makanan semua tu. geramm rasa nk geget monitor ni. hahaha.



*ops. comment kat entry selesema tu kan. ibu alia really lupa yg ibu Hajiq skang di Japan. haha.*

Mawar_Mohamad said...

Nad,sedapnye tgk makanan2 tu.nyum2 im a big cheese love :) wish dpt visit tokyo 1 day.insyaAllah.eh kalau i g japan with hub and hamzah nk tumpang duk umah u bleh ke?terfikir gak nk jln2 sana.u balik malaysia next year kn?

Mawar_Mohamad said...

PS:in malaysia we baru dpt tau cara unagi being kept for freshness is by rendam dalam alcohol so i da x mkn unagi at sushi king and other restaurants.if in jepun macamana they prepare and store unagi ye?maybe worth finding out?

nadia said...

ibu alia;eleh setakat gigit monitor patutla makin kuruss..;P

pos kunyit hidup boleh?heheh..

mawar;tumpang rumah tu hmm...rumah kecik sgt..tau2 je la rumah jepun ni..tp kalo tak kesah tidur berhimpit boleh aje..plannye paling lmbt pon bln 3 nak balik dah..kita pon suke cheese..sep siket!

pasal unagi tu tak tau pulak..mintak2 la kat jepun ni sume die pakai fresh punye terus so tak yah rendam2 alcohol..ktrg ni frankly takde aa tanye satu2..sebab dah dok negara kafir ni kan kot nak kire semua menda pon x boleh makan..tp yg memang sah2 nampak tak halal and baca ingredient tak boleh tu mmg tak makan la..akan try cuba find out..not a big deal for me sbb memang tak suka unagi pon..:P

chiput said...

embassy malaysia mmg hampeh! org2 kt situ, the building itself. xbest! kalau xde hal xde nye aku nk g embassy. aku yg warganegara malaysia ni pn hangin kalo g embassy. lg plk org lain. mesin photostate sebijik pn xde. aaa...sorry. terhangin kt sini plk.

btw, aku tgk mimi don ko tu xnmpk mcm mini pn.

nadia said...

itu lah..dah bertaun aku kat sini cam tu jugak la tak berubah..

aku tunggu je org tsukkomi..nama menu tu je mini..tp mak aih byk gila..tak habes ,en.ijam yg balun abeskan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...