Wednesday, 3 November 2010

petua baby selsema?

fuh..rasa mcm baru boleh bernafas dgn tenang dpn PC..akhirnye mende yg aku takut selama ni terjadi jugak..Hajiq tak sihat...selsema+batuk..demam belum lagi dan mintak2nye tak sampai demam la..selama ni aku dok cuak je baca pasal anak org lain demam la selsema la..naseb tak baik,sekarang ni turn Hajiq pulak sampai.....dan puncanye aku rasa dr aku la..huhu....dah la sekarang suhu turun mendadak..pastu g Tokyo hari tu sejuk gile...bertolak pagi2..bertolak balik pulak tengah2 malam...pastu Hajiq muntah kat jacket,baju tebal dia..last2 yg tinggal baju nipis aje la..murni(kawan kat Tokyo)dah dok tegur tak sejuk ke Hajiq tu pakai selapis je.. tp aku balut Hajiq dgn bedung/selimut la..aku pon selamba je la ckp ok kot..nmpk dia mcm biase aje,pegang tgn kaki semua tak sejuk pon..lagi pon time tu dlm rumah..bila dlm kereta nak balik tu yg sejuk tak hingat...dlm kereta tu pon aku balut dia tambah lagi selapis dgn selimut aku pulak......yg masalahnye aku pulak kesejukan mcm hape...bygkan bertolak kol 2 pagi ..on the way tu dok bertembung ngan taufan pulak....memang sejuk gila..kereta pon goyang2 kena tolak angin kuat..so en.hb byk la berenti kat R&R nak tunggu hujan and angin reda siket..jadinye lambat la sampai ke rumah...dlm kol 8 cam tu baru smp..

memula Hajiq ok je maybe sebab aku dah balut dia tebal2..korbankan selimut aku bagi dia last2 aku yg terkorban..hahah..dok selsema ,terbersin tak berenti2...dan padahnye berjangkit la kat Hajiq..tp kita dah tua ni takat selsema takpe la..baby ni ya Allah......mana la diorg tau nak hembus hingus mcm mana..pastu bila aku nak sedut/hembuskan punye la marah2 mcm hape..mmg bercinta betul la nak korek hidung dia tuh......mlm nak tdo dok srot sret ,nafas pon kuat mcm ade kahak/lendir tersumbat dalam tuh..memang x boleh tidur la aku dok monitor dia takut tercungap2 susah nak bernafas ke ape kan..ade tak sapa2 ade petua ek kalo baby selsema hidung tersumbat nak buat camane?tp tgk makin teruk smlm,bwk la ke klinik jugak..doktor bagi 4 jenis ubat..satu tuh ubat serbuk sekali la utk demam+selsema+batuk.plus ngan ubat krim sapu kulit dia kering ,ubat sapu lidah bagi ilang putih2 susu tuh,ngan ubat mata sebab mata dia berair jugak..doktor suruh check suhu hari2 takut melarat ke demam..ni dah mkn ubat nmpk lega siket..mintak2 cepat baik dan tak melarat la..tak sanggup aku tengok muka dia monyok tak kecoh mcm selalu...huhu..peringatan la utk aku lain kali kalo selsema ke hape ke pakaila Mask!!!ni kan dah berjangkit kat budak tu...isk......

gmbr Hajiq kat klinik semalam..dlm senyum2 tu aku je kot nmpk dia tak seceria biasa..hukhuk..

5 comments:

Ibu Alia Kaiyisah said...

get well soon Hajiq.


biasa klu kaisya selesema, kita pakai kunyit hidup and sapukan kat batang hidung tu + dahi2 dia sekali. memang akan kuning lah tapi cepat baik selesemanya.

nadia said...

thank u ibu alia..masalahnye mane nak jumpe kunyit hidup kat sini..haha..hari tu cuba tanam mati pulak..letak serbuk kunyit sah2 tak berkesan kan..thank u btw..:)

kew_chop said...

odaijini hajiq. tula budak2 ni kalo ada simptom2 selsema memang cepat2 bwk gi clinic sebab takut batuk n anak tekak merah2. kalo bb cam hajiq mesti lagi kesian kan tgk mlm2 tido nafas berbunyi n berkahak semua tu.

aku dulu time maira kecik lagi la bongok, time hingus cair tu buat tak endah jek coz ingat tak teruk, bila hingus jadik pekat ijau camtu baru kalut bwk pi clinic. pastu kena sindir ngan sensei dah nak sembuh baru bwk anak pegi clinic. sejak aritu barula aku tahu rupanya, kalo dah hingus pekat tu tandanya dah nak sembuh. hihi..

chiput said...

odaijini haziq! gambatte ibu!

an-na'em pn selesema jgk baru2 ni. buat pertama kali dlm hidup aku, aku pandai sedut hingus baby. yatto..selepas beranak dua. al-fateh dulu xpernah walau sekali pn. al-fateh ni ala2 haziq jgk. bile nk sedut die marah2. an-na'em redha je.

btw, pakcik aku doctor. ari tu ms na'em selesema, mak aku call kan tanye nk buat mcm mane. sbb kesian tgk hingus meleleh. lps tu tdo pn xselese. pakcik aku ckp biar baik sndr. xpyh bg ubat. sbb ubt selesema melemahkan otak. tambah2 bb kecik owhh..ini kes kt msia sbb ubat msia dose nye tinggi. sudahnye kitorg pn biar je baik sndr. plus kene rajin sedut hingus die.

sekian sekadar berkongsi pengetahuan utk anak ko yg kedua dan seterusnya yg lahir kt msia nnt.

nadia said...

murni;oh..dah hijau tu dah nak baik ek?aku pon tatau..aduss.ingtkan kalo hijau pekat lagi teruk...;)
nyesal aku tak ikut ckp ko pakaikan Hajiq baju yg ko bagi tu lagi selapis..kan dah kena..huhu

chiput;haha..kalo dulu org sebut sedut hingus anak memang x leh bayangkan la..ni dah ade anak sendiri baru la paham.....masalahnye kita dah smgt nak sedut,dia pulak yang tak rela...

ubat jepun ok kot kan..ubat serbuk satu jenis tuh je pon..kalo kat msia memang lagi macam2 kot..mintak2 cepat la baik sendiri..thank u chiput..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...