Thursday, 22 July 2010

Kepanasan & sakit mata..

panas giler weh jepun skng..rase cam nak lari je balikkk msia..tp msia pon panas....so,how?lagi2 aku yg jarang kuar rumah.....cultural shock sekejap smlm ..ye la..dok dlm umah ekon 24 jam(mati la bil elektrik brp la bulan nih.......)..smlm en.suami cuti..bwk la Hajiq ke klinik ..hari tu kan aku ade mention dia cam sakit mata..mula2 ingt nak ikut advise murni g klinik specialist mata terus..tp bila aku belek2 balik Hajiq..aih...mcm byk la pulak kerisauan melanda..melecet,merah celah kelengkang?(betul ke?)..ruam2 blkng kepala.......so,senang citer pegi je la klinik kanak2..boleh tanye semua..

berat Hajiq dah 4.518kg..suke2!tp yg x suke bile berat hajiq naik sekilo,aku pon gedik2 nak ikut sama naik.......ape citer lu nadia?nak ke doktor tanda graf tumbesaran berat meningkat setiap bulan cam Hajiq tu?haih....

sbb ni 1st time aku bwk Hajiq ke klinik aside from 1 month check up kat hospital hari tu la,terkejut jugak aku..aku ingtkan cam die check ape yg kite ckp je la..cam org besar kan..ckp sakit tekak,die check tekak..x de nye die check satu badan..tp rupenye kat jepun (hmm ke kat mana2 pon?) baby die check satu badan ek.....abis dibukaknye baju,ditelek satu2...tp alhamdulillah aside from ape yg aku perasan,xde la pulak penyakit2 lain yg doctor detect....ruam tu sbb peluh katenye....hmm...ni aku pening ni nak bedung ke tak hajiq nih panas2 mcm ni......tak bedung kang tendang bola senget lak besar nanti......kot bedung pulak,peluh merecik-recik?(ada ke perkataan ni?)...

dkt 2 jam jugak la kat klinik..dpt la ubat titik mata ngan ubat sapu 2 jenis...mintak2 berkesan la ubat2 ni..tak sanggup aku tgk budak kecik tu dok meleleh je air mata........sayu betul.......

alang2 dah kuar tu,pegi la jusco mkn2 cuci mata......tp budak bertuah tu smp je jusco x smpt kuar kereta die muntah byk sekali......adeh.....rase nak nanges aku...terpaksa la tukar baju segala..seb baik x kena kat aku..tp kene kat child seat..huu.......pungpang pungpang laju2 mkn shopping time die tdo....masuk kete balik...x smp 10 min jln ,die poo-poo maha byk tahap nak melimpah-limpah......td kat jusco yg ade tmpt tukar diapers x nak pulak die buat projek..aiyo......sbb perjalanan jauh lagi,aku tukar je la pampers dlm keta....terus harummmmmmmm semerbak satu kereta..nak bukak tingkap panas....sembur febreze aje la...

mmg kesabaran sungguh la......dgn panasnye..last2 aku yg rasa nak pitam.....over betul......demi mu Hajiq,demi mu.....

tp dpt 4 helai baju kat shimamura..yea!!(shimamura je la standard aku..)rasa dah lama gile x beli baju......keserabaian,kepanasan,keserabutan segala lah.........

cpt baik ye sayang!esok kene injek pulak.....mcm mana la pulak esok...mintak2 die behave x nanges satu hospital dgr....huhu..

nmpk tak mata kiri dia berair semacam?


pakai baju papa love me..ye la ..papa mmg love u sorang aje.......(isk..nada jeles di situ..)

siannye dia.......

6 comments:

lumpkins said...

hehe...cam kenal je baju tu...dah pakai dah dia...igtkan lambat lagi baru muat...hajikku odaijini!!!!!

kew_chop said...

nampak jelas air mata dia bergenang kan. harap2 ubat titi tu dpt sembuh mata dia tu. aku dulu lagi la kalut, anak sakit mata kononya sebab habuk byk dlm umah, penat dok vacuum umah 2,3 kali sehari. hihi..

chiput said...

nadia, al-fateh dulu aku xbedung langsung g mane2 pakai baju nipis even ms aki or haru. dlm aircond pn die berpeluh mencurah2..kesian. an-na'em pn aku xbedung. bedung seminggu je. lps tu dh xbedung sbb die nk mengeliat asik terjg2 xpuas mengeliat. al-fateh xbedung xde pn kengkang. org tua2 suruh bedung sbb nk bg bb tdo xterkejut2. heh...being me, aku ni mmg xpercaya bende2 yg xdiapprove scientifically. ape2 pn terpulang dgn pndpt masing2. setiap ibu tau ape yg terbaik utk anak die.

nadia said...

syaz..tu la cptjek die leh pakai baju tu..still besar..tp sbb die agak tinggi,boley la pakai..thanks!

btw,blog syaz x leh komen ke?nak komen hari tu cam x boleh..ek?

murni..aku pon ingtkan habuk..yp ye kot habuk..lama dah aku x vacuum umah..hehe

chiput..tu la..kalo bedung,bgn tdo tu berpeluh satu badan..tp bedung lagi nyenyak die tdo..hmm..pandai2 la aku adjust nanti mcm mana..thanks beb!ko bile start kerja?kerja mane?

lumpkins said...
This comment has been removed by the author.
lumpkins said...

problem skit ar template tu....dh betulkan dah....silalah mengomen...mattemasu...huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...